Dit is een artikel uit het NRC-archief

Filosofie

Israëlische militairen: leger beschermde burgers Gaza te weinig

Breaking the Silence publiceert foto's die Israëlische soldaten hebben gemaakt in Gaza tijdens de oorlog afgelopen zomer.
Breaking the Silence publiceert foto's die Israëlische soldaten hebben gemaakt in Gaza tijdens de oorlog afgelopen zomer. Breaking the Silence

Het Israëlische leger kan zijn claim niet waarmaken dat het er in de Gaza-oorlog van vorig jaar alles aan heeft gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Dit zegt de Israëlische ngo Breaking the Silence, op basis van de getuigenissen van ruim zestig Israëlische militairen die betrokken waren bij die oorlog tussen Israël en Hamas. Volgens de Verenigde Naties kwamen er tijdens de oorlog 2.293 mensen om, onder wie 1.492 Palestijnse burgers.

Het Israëlische leger, stelt Breaking the Silence, past doelbewust een strategie toe waarin de levens van eigen soldaten hoger worden aangeslagen dan die van vijandige burgers. Zo strooide het leger folders rond boven een bepaalde woonwijk, met het bevel om dat gebied voor een vastgelegde deadline te verlaten. Wie niet op tijd weg was, werd niet meer beschouwd als burger en “tekende daarmee zijn eigen doodvonnis”, aldus een getuigenis.

Ook werden er in woonwijken wapens gebruikt waarvan de baan moeilijk te voorspellen is, zodat sommige tankgranaten “50 meter naar links of 100 meter naar rechts” neerkwamen. De regels, zoals het afstand houden tot burgers als er wordt gevuurd, werden gedurende de oorlog versoepeld. En in twee gevallen, waarbij het leger reageerde op de dood of ontvoering van eigen soldaten, werden bijna alle regels losgelaten.

‘Leger hield zich niet aan eigen ethische code’

In sommige gevallen heeft het Israëlische leger zich niet aan zijn eigen ethische code gehouden, zegt de Israëlische hoogleraar filosofie Noam Zohar van de Bar-Ilanuniversiteit in Ramat Gan, gespecialiseerd in de ethiek van oorlogsvoering. Hij noemt het bijvoorbeeld “onacceptabel” dat Israël de mensen die ondanks een waarschuwing in hun huis blijven, niet meer als burgers beschouwt.

In een reactie zegt het leger het te betreuren dat Breaking the Silence het materiaal niet vooraf heeft gedeeld.

“Dan hadden we eventuele fouten kunnen onderzoeken. Nu kunnen we niet reageren op de aantijgingen.”

De ngo zegt dat het leger niet is ingegaan op een verzoek om te praten met de chef-staf.

Deze foto’s, vrijgegeven door Breaking the Silence, maakten Israëlische militairen zelf tijdens de oorlog in Gaza vorige zomer:
[inbeeld]