IS omsingelt troepen in grootste raffinaderij van Irak; voedsel raakt op

Rook stijgt op boven de olieraffinaderij van Baiji op deze foto uit juli vorig jaar. De raffinaderij was lange tijd in handen van IS.
Rook stijgt op boven de olieraffinaderij van Baiji op deze foto uit juli vorig jaar. De raffinaderij was lange tijd in handen van IS. Foto EPA

Iraakse troepen die vastzitten in de grootste olieraffinaderij van Irak hebben dringend hulp nodig. Ze zijn omsingeld door terreurgroep Islamitische Staat en hebben bijna geen voedsel meer. De militairen, politieagenten en speciale eenheden hebben om versterking gevraagd, maar die laat vooralsnog op zich wachten.

Een politieman laat tegenover persbureau Reuters weten dat drinkwater en munitie in het complex bij de Baiji-raffinaderij op dreigen te raken. Meer dan één maaltijd per dag zit er niet in. “We scheuren onze uniforms om de wonden van soldaten en politiemensen te verbinden”, zegt de bron van Reuters, die één kogel overhoudt om een einde te maken aan zijn leven, mocht de gevraagde hulp te laat komen. “Het is een makkelijkere manier van doodgaan dan onthoofding”.

IS heeft gedreigd degenen te onthoofden die worden gepakt. Strijders van de groep hebben al grote delen van de raffinaderij, die eenderde van de geraffineerde olie van Irak produceert, veroverd. “We zijn van alle kanten omsingeld”, zegt de agent.

Alle routes afgesneden

IS nam het complex vorige zomer in. Afgelopen november werd de nabijgelegen oliestad Baiji heroverd; het gold toen als een van de eerste militaire successen voor het Iraakse leger. De Iraakse krijgsmacht werd in en rondom Baiji bijgestaan door shi’itische milities en lokale sunnitische stammen. Amerikaanse vliegtuigen voerden bombardementen uit.

De gevechten rond de raffinaderij namen afgelopen maand weer toe, nadat IS-strijders waren verdreven uit Tikrit. Het succesvolle offensief in Tikrit gold als een belangrijke nederlaag voor IS. Inmiddels zouden de sunnitische strijders echter zo’n groot deel van het complex in handen hebben, dat het volgens twee legerofficieren nagenoeg onmogelijk is om met luchtaanvallen doelwitten te raken, zonder de raffinaderij te beschadigen.

IS heeft al - niet-geverifieerde - foto’s naar buiten gebracht waarop verminkte lichamen van politieagenten, alleen nog te herkennen aan hun blauwe uniform, te zien zijn. De strijders zouden alle routes naar de raffinaderij hebben afgesloten, onder meer door dagelijks meerdere zelfmoordaanslagen te plegen. Daardoor kunnen de belegerde troepen niet worden bevoorraad. Voordat de Baiji-raffinaderij werd stilgelegd, werden er zo’n 175.000 vaten olie geproduceerd. Ook in de westelijke provincie Anbar is IS weer begonnen aan een offensief.