HRW: Arabische coalitie zet omstreden clusterbommen in

De clusterbommen die volgens HRW worden verspreid, zijn kleine, gevaarlijke explosieven die niet altijd ontploffen.

De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië zet in Jemen clusterbommen in. Dat heeft Human Rights Watch (HRW) gemeld. De mensenrechtenorganisatie zegt bewijs te hebben dat de coalitie deze omstreden wapens in zeker twee gevallen heeft ingezet tegen de shi’itische Houthi-rebellen in Jemen. Saoedi-Arabië ontkent het gebruik van clusterbommen.

Clusterbommen verspreiden kleine explosieven over een groot gebied. Omdat die lang niet altijd ontploffen, vormen ze een gevaar voor burgers. Vooral kinderen worden vaak verminkt doordat ze tijdens het spelen stuiten op de kleine explosieven, die vervolgens ontploffen.

Het Verdrag tegen Clusterbommen is ondertekend door 116 landen, maar niet door Saoedi-Arabië en andere landen van de coalitie. De VS hebben het verdrag ook niet ondertekend, maar ze verbieden wel verkoop van de wapens aan landen die ze inzetten in gebieden waar burgers wonen.

HRW zegt dat een van de aanvallen met clusterbommen plaatsvond in het gebied al-Amar in het noordelijke gouvernement Sadaa, het traditionele bolwerk van de Houthi’s tegen de Saoedische grens. De groep publiceerde foto’s uit het gebied die restanten zouden tonen van een CBU-105 Sensor Fuzed Weapon – een clusterbom die is vervaardigd door het Amerikaanse bedrijf Textron Systems Corporation en die de afgelopen jaren is verkocht aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Gisteren gonsde het van de geruchten dat Saoedische grondtroepen waren aangekomen in Jemen. Burgermilities in de zuidelijke havenstad Aden meldden dat helikopters tientallen speciale eenheden hadden gedropt. Later kwam een woordvoerder van de militie van deze bewering terug. Het lijkt eerder om Jemenitische strijders te gaan, die training en wapens hebben gekregen in de Golfstaten en terug naar Jemen zijn gestuurd om te helpen in de strijd tegen de Houthi’s. Hoe dan ook blijft Aden de belangrijkste frontlinie in de oorlog. (AP)