Honderd lichamen gevonden bij klimmersdorp Nepal

In een populair klimmersdorp in Nepal zijn inmiddels zo’n honderd lichamen gevonden van toeristen en dorpsbewoners, omgekomen door een lawine door de zware aardbeving van vorige week. Nog tientallen mensen worden vermist.

AP / Joe Sieder
AP / Joe Sieder Een bord geeft het beging van de Langtang Trail in Syabrubesi, Nepal, aan.

In een populair klimmersdorp in Nepal zijn inmiddels zo’n honderd lichamen gevonden van toeristen en dorpsbewoners, omgekomen door een lawine door de zware aardbeving van vorige week. Nog tientallen mensen worden vermist.

De lichamen werden dit weekend ontdekt in het dorp Langtang, zo’n zestig kilometer ten noorden van Kathmandu, schrijft persbureau AP. Dat is een populaire route onder Westerse bergbeklimmers. Het hele dorp is weggeveegd door de lawine. Door slecht weer kon het gebied niet eerder bereikt worden.

Onder de doden zijn minstens zeven toeristen, zegt een lokale politiechef, maar zij zijn nog niet geïdentificeerd. Het is niet bekend hoeveel mensen in het dorp waren ten tijde van de aardbeving. Volgens schattingen worden nog 120 mensen vermist.

Sherpa’s willen Mount Everest dit jaar niet meer op

Sherpa’s in Nepal willen de vernietigde klimroute op de Mount Everest niet opnieuw opbouwen. Dat hebben ze vanochtend gezegd tegen het departement voor bergbeklimmers. Het seizoen zou tot eind deze maand duren. Zonder sherpa’s kan de berg niet beklommen worden, omdat zij de spullen meenemen om de route vrij te maken.

Vorig jaar werd het klimseizoen ook al eerder beëindigd vanwege doden op de Mount Everest. Bij een lawine in april kwamen toen zestien sherpa’s om het leven. De Nepalese autoriteiten hebben het klimseizoen nog niet officieel beëindigd; vergunningen zijn nog geldig tot eind mei. In Tibet is het seizoen wel beëindigd door de Chinese autoriteiten.

Sherpa’s worden per dag betaald maar krijgen een bonus wanneer een team succesvol de top bereikt. Die bonussen zullen ze nu missen.

Dodental op meer dan 7000

Bij de aardbeving in Nepal zijn tot nu toe 7.276 mensen omgekomen. Meer dan 14.300 mensen raakten gewond, zegt de Nepalese regering. Dit weekend werden nog vier mensen levend onder het puin vandaan gehaald, onder wie een 101-jarige man. Dat was acht dagen na de aardbeving.

Buitenlandse reddingswerken in Kathmandu mogen naar huis

De Nepalese regering roept buitenlandse reddingswerkers in Kathmandu op naar huis te gaan. Volgens de minister van informatie is het meeste reddingswerk in en rond de hoofdstad gedaan en kunnen lokale teams het overige werk zelf aan.

Er zijn 4.050 reddingswerkers uit 34 verschillende landen in Nepal geweest om te helpen met de reddingsoperaties, en hulpgoederen en medicijnen uit te delen. Een Nederlands reddingsteam heeft het reddingswerk gecoördineerd. De ploeg, USAR.NL, is inmiddels weer terug in Nederland. De ploeg bestond uit 62 teamleden die in het dagelijks leven onder meer werken bij politie, brandweer en ambulance en acht speurhonden.

Lees ook in NRC Weekend een dagboekverslag van onze correspondent Joeri Boom: ‘Pak je tas. Dit wordt een groot verhaal’ (€) en in NRC ‘Honger en ziekte bedreigen in Nepal de overlevenden’ (€)