Woning verkopen in een spookstad? In China huur je een buitenlander in

China heeft de afgelopen decennia de ene na de andere stad uit de grond gestampt. Maar niemand die er wil wonen. Door het hele land zijn spooksteden ontstaan met gigantische leegstaande woontorens. De truc om de overgewaardeerde woningen toch te verkopen? Buitenlanders inhuren.

Regisseur David Borenstein trok naar West-China en maakte een documentaire over de ‘huur-een-buitenlander-industrie’. Hij filmde Chinese bedrijfjes die buitenlanders inhuren voor borrels en bijeenkomsten van projectontwikkelaars. Blanken zijn het meest gewild en het duurste. Een paar buitenlandse gezichten in en rondom je leegstaande woontorens, maken het project volgens de projectontwikkelaars meteen “internationaal” en aantrekkelijk. “Een buitenlander verandert alles”, aldus een recruiter van een bedrijfje dat buitenlanders werft in de docu. Een spookstad wordt door hun aanwezigheid een “internationale stad van de toekomst”.

Wie verkopen het huis? Modellen, muzikanten..

De buitenlanders ‘verkopen’ dus het huis, is de gedachte. Wie er worden ingehuurd? Borenstein zag van alles voorbij komen. “Muzikanten en modellen, vaak amateurs die gepresenteerd werden als ‘beroemdheid’, waren het populairst”, zegt hij tegen The New York Times.

“Toen we deze film maakten kwamen we ook Westerlingen tegen die zich voordeden als ondernemers, sporters, diplomaten en sommigen gewoon als inwoners van de stad.”

In de docu zien we de Amerikaan Evan voorbij komen als zogenaamd Amerikaans topmodel. Chinese meisjes gillen. “In China kun je van alles zijn zonder kennis of opleiding, als je maar uit het Westen komt”, zegt hij. “Alles is nep. Ik hoef alleen maar mijn blanke gezicht te laten zien.”

Populair hoor, die woningen

Borenstein werd zelf ook dikwijls ‘part of the show’, als buitenlander. Als hij aan het filmen was op feestjes en bijeenkomsten, werd vaak tegen de aanwezigen (potentiële kopers) gezegd dat het huizenproject aandacht kreeg van internationale media. Jawel, zó populair.

Hoewel het volgens Borenstein onmogelijk is om het effect van de ingehuurde buitenlanders op de huizenverkoop te meten, suggereert de wijdverspreide aard van het fenomeen dat het werkt. “Althans in de ogen van de vastgoedontwikkelaars.” Maar als de huizenprijzen blijven dalen in China, is het de vraag of dit voldoende is.

Neem even 7,5 minuut de tijd voor deze bizarre documentaire: