Gewonden na aanslag in Damascus - ‘doelwit was hoge legergeneraal’

Syrische soldaten nemen de schade op na een bomaanslag in Damascus, in april 2013.
Syrische soldaten nemen de schade op na een bomaanslag in Damascus, in april 2013. Foto EPA / Youssef Badawi

Bij een zelfmoordaanslag in de Syrische hoofdstad Damascus zijn vandaag ten minste zes gewonden gevallen. De aanslag vond plaats in de noordelijke wijk Ruken al Din, waar veel gebouwen van het Syrische leger staan. De dader is lid van “een terroristische groepering”, zo melden regeringsfunctionarissen aan het Franse persbureau AFP.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten is een van de gewonden de hoge generaal Mohammad Eid. Hij is in het Syrische leger hoofdverantwoordelijk is voor de logistiek en wapenvoorziening. De bronnen van AFP binnen de regering ontkennen dat echter. Wel vond de aanslag vlakbij zijn kantoor plaats.

Na de aanval, die werd gepleegd met een bomgordel, begon het leger een klopjacht op de terroristische groepering. Daarbij kwamen alle betrokken rebellen volgens de Syrische staatstelevisie om het leven. Inwoners van de wijk melden dat na de explosie ten minste een kwartier lang geschoten werd in Ruken al Din.

De wijk Ruken al Din, in het noorden van Damascus:

Hoewel Damascus in vier jaar burgeroorlog meermaals werd opgeschrikt door bomaanslagen wordt er volgens persbureau Reuters zelden een zelfmoordaanslag gepleegd in de omgeving van de Syrische hoofdstad. De laatste keer is al een kleine drie jaar geleden. Toen kwamen vier vertrouwelingen van president Bashar al-Assad om.