Schietpartij Garland: wat is er precies gebeurd? Een reconstructie

Agenten bij een wegblokkade die werd opgezet na de schietpartij bij de anti-islambijeenkomst.
Agenten bij een wegblokkade die werd opgezet na de schietpartij bij de anti-islambijeenkomst. Foto EPA / arry W. Smith

In Garland, een voorstad van Dallas (Texas), was gisteravond een anti-islambijeenkomst. Geert Wilders was een van de belangrijkste sprekers. Vlak nadat hij het evenement verlaat vindt er een aanval plaats op de bijeenkomst. Twee schutters worden gedood door de politie. Een reconstructie van de gebeurtenissen.

Zondagmiddag: een anti-islambijeenkomst
In het Curtis Caldwell Center worden cartoons van de profeet Mohammed getoond en Geert Wilders is uitgenodigd om er te spreken. De tentoonstelling is georganiseerd door American Freedom Defense Initiative (AFDI).

Metaaldetector
Bij de bijeenkomst zijn zo’n 200 mensen aanwezig. Toegang is alleen mogelijk als mensen van tevoren een ticket (à 25 dollar) hebben gekocht. Bezoekers moeten bij de ingang door een metaaldetector lopen.

Foto EPA / Larry W. Smith

Joe Harn van de politie Garland staat na het incident de pers te woord. Foto EPA / Larry W. Smith

Streng beveiligd
Het evenement wordt streng beveiligd. Joe Harn, woordvoerder van de politie in Garland, zegt (vóór de schietpartij) dat dit nodig is vanwege incidenten bij vergelijkbare evenementen. Zo viel een Deense moslim vorig jaar in februari een bijeenkomst aan waar cartoonist Lars Vilks was.

Pamela Geller speecht
Organisator Pamela Geller, voorzitter van het AFDI, spreekt kort op de “Muhammad Art Exhibit and Cartoon Contest”. Van die speech zijn (nog) geen beelden, maar de video hieronder (een paar dagen eerder opgenomen bij een ander evenement) geeft een indruk van haar:

Tekenwedstrijd
Onderdeel van de bijeenkomst is een tekenwedstrijd; er wordt een prijs uitgeloofd voor de beste afbeelding van de profeet Mohammed. De winnende cartoonist krijgt 10.000 dollar. Volgens de organisatie zijn er 350 cartoons ingestuurd.

Geert Wilders spreekt
Geert Wilders houdt een speech van zo’n 20 minuten. Tijdens zijn toespraak laat hij onder meer weten dat hij de anti-islamtekeningen op het Binnenhof in Den Haag wil laten tentoonstellen. Volgens verschillende Amerikaanse media wordt er tijdens zijn verhaal meerdere malen uitbundig geklapt en krijgt hij na afloop een staande ovatie.

Bekijk hieronder de hele speech:

19.00 uur lokale tijd: schoten
Een pick-uptruck rijdt de parkeerplaats van het gebouw op, twee mannen stappen uit en schieten op een bewaker, Bruce Joiner.

Tegen nieuwszender CNN zegt de burgemeester van Garland, Douglas Athas:

“De eerste verdachte werd direct neergeschoten en overleed. De tweede schutter raakte gewond en bewoog richting zijn rugzak. Toen schoten de agenten nogmaals.”

Foto EPA / Larry W. Smith

Zwaarbewapende agenten halen een kunstwerk weg voorafgaand aan de speech van Wilders. Foto EPA / Larry W. Smith

Veilige ruimte
In het congrescentrum klimt een politieman vlak na de schietpartij op het podium om de bezoekers van het evenement te vertellen dat er buiten het gebouw is geschoten.

Een politieagent legt aan de bezoekers uit wat er buiten is gebeurd.

Een politieagent legt aan de bezoekers uit wat er buiten is gebeurd. Foto EPA / Larry W. Smith

 

Op dat moment zijn er volgens de politie nog 40 tot 60 mensen aanwezig. De groep wordt ondergebracht in een veilige ruimte, een auditorium aan de achterkant van het gebouw. Er wordt binnen gebeden - “God bless America” - en gezongen.

Explosieven
Het gebied rondom het gebouw is afgezet, de lichamen van de twee schutters liggen nog op de grond. Robots doorzoeken de auto van de schutters, mogelijk zijn er bommen aanwezig. Ook de lichamen van de schutters werden gecheckt op explosieven.

Omgeving uitgekamd
Ook een aantal gebouwen in de omgeving worden geëvacueerd, zoals een shoppingcentrum van Walmart. Zondagavond lokale tijd meldt de politie dat er geen explosieven zijn aangetroffen in de omgeving. Later worden de mensen afgevoerd met bussen.

Foto EPA

De politie evacueert na de schietpartij de aanwezigen van de bijeenkomst. Foto EPA

Geller: dit is oorlog
Organisator Geller zegt op Twitter dat het wat haar betreft nu “oorlog” is:

Twitter avatar PamelaGeller Pamela Geller Shots fired at our free speech event #sharia #islam
Twitter avatar PamelaGeller Pamela Geller Multiple shootings, possible bomb at AFDI/Jihad Watch free speech event in Texas: This is a war. This is war o… http://t.co/eAyMlcowMd

Wilders: enige antwoord is doorgaan
Wilders noemt de schietpartij een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. In een reactie aan persbureau ANP zegt hij:

“Mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag.”

Op Twitter plaatst hij een foto van zichzelf met het zwaarbewapende SWAT-team, dat volgens hem heldendaden verrichte:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Picture taken just before #garlandshooting . Thank God the heroes of SWAT-team prevented the worst. http://t.co/BBaQNJir9b

Verdachte zou in beeld zijn bij diensten
Beide verdachten kwamen om. Joiner werd geraakt in zijn enkel. Hij is overgebracht naar het lokale ziekenhuis in Garland, inmiddels behandeld en weer ontslagen.

ABC meldde vanmiddag dat een van de verdachten, Elton Simpson uit Arizona, in beeld was bij de veiligheidsdiensten. Hij zou vlak voor de aanval een bericht hebben getwitterd met de hashtag #TexasAttack. Vijf jaar geleden stond hij terecht omdat hij naar Afrika wilde afreizen om zich aan te sluiten bij een terreurgroep.