Een zwevende mini-dino

Illustratie Dinostar Co

Verrassend, vreemd en bizar. Zo omschrijven paleontologen een fossiel van een dinosaurus met vleermuisvleugels. De kleine dino zweefde waarschijnlijk tussen bomentakken met een uitgespreide vlieghuid, net zoals vliegende eekhoorns. De zwevende, kleine dino is daarmee uniek. Tot nu toe zijn er alleen zwevende dinosauriërs bekend met gevederde vleugels. Vogels stammen af van deze gevederde dino’s. Maar deze ‘vleerdino’ laat zien dat dinosauriërs op verschillende manieren het luchtruim kozen. Chinese en Amerikaanse paleontologen beschreven hun ontdekking in Nature. De onderzoekers gaven de zwevende dino de kortste soortnaam uit de geschiedenis van de paleontologie: Yi qi. Yi is Mandarijn voor vleugel, qi betekent vreemd.

Yi leefde 165 miljoen jaar geleden in China, in het Jura. Rond deze tijd verschenen ook de eerste vogels. Yi hoorde tot de ‘scansoriopterygiden’, een mysterieuze groep van piepkleine dino’s die niet lang heeft bestaan. De groep staat aan de basis van de stamboom van vogels en vogelachtige dinosauriërs. De zweefdino was een klein dier met een korte snuit en benen staart. Zijn schedeltje was 4 centimeter lang. Maar het meest opvallende aan het skelet van Yi is het lange, gekromde bot aan zijn pols. Geen andere dino of vogel heeft zo’n bot.