Eindelijk terug na Boko Haram

Foto Afolabi Sotunde/Reuters
Foto Afolabi Sotunde/Reuters

Deze verwilderd kijkende meisjes zijn zojuist gered uit handen van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Na drie dagen reizen in open vrachtwagens komen ze aan in een vluchtelingenkamp in Yola, in het noordoosten van Nigeria. De 275 slachtoffers zaten maanden gevangen in het Sambisa-bos, het laatste fort van Boko Haram. De vrouwen en kinderen krijgen eerst medische hulp. Veel kinderen en baby’s zijn zwaar ondervoed. 21 kinderen uit de groep zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege schotwonden en breuken. Als de vrouwen en kinderen genoeg zijn aangesterkt, kunnen ze terug naar huis. De groep hoort tot de 700 vrouwen en meisjes die het Nigeriaanse leger afgelopen week in totaal heeft bevrijd. Ze werden gevangen genomen toen Boko Haram een jaar geleden een kalifaat uitriep. Tienduizenden mensen kwamen het afgelopen jaar om. Anderhalf miljoen mensen sloegen op de vlucht. De laatste negen weken keert het tij dankzij militaire versterking uit Tsjaad en Kameroen. Er worden nog altijd 61 vrouwen en 214 kinderen vermist. De kinderen op de foto behoren overigens niet tot de groep van 200 schoolmeisjes die een jaar geleden werden ontvoerd in Chibok. Die kregen wereldwijd bekendheid toen de Amerikaanse first lady over hen twitterde met de hashtag #bringbackourgirls.