‘FBI onderzoekt of schutters Texas banden hadden met terreurgroepen’

Een van de verdachten van de schietpartij bij een anti-islambijeenkomst in Texas waar Geert Wilders sprak, was in beeld bij de veiligheidsdiensten. Dat meldt althans de Amerikaanse zender ABC op basis van een bron binnen de FBI.

ANP / Larry W. Smith
ANP / Larry W. Smith Geert Wilders tijdens zijn toespraak in Garland, Texas.

Amerikaanse inlichtingendiensten gaan onderzoeken of de verdachten van de schietpartij in Texas banden hadden met terreurorganisaties. De FBI en andere diensten denken dat de schutters mogelijk werden aangespoord door groepen zoals Islamitische Staat (IS). Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

Eerder meldde de Amerikaanse zender ABC al op grond van bronnen bij de FBI dat een van de verdachten van de schietpartij in beeld was bij veiligheidsdiensten. Die schietpartij vond plaats in de buurt van Dallas, tijdens een evenement waar ook Geert Wilders sprak.

De verdachte zou Elton Simpson zijn, een man uit Arizona. Hij zou vlak voor de aanval zondag een bericht hebben getwitterd met de hashtag #TexasAttack. Vijf jaar geleden stond hij terecht omdat hij naar Afrika wilde afreizen om zich aan te sluiten bij een terreurgroep.

Momenteel doorzoeken FBI-agenten en een ontmantelingsteam in zijn appartementencomplex in het noorden van de stad Phoenix in Airzona. Over de tweede verdachte is nog niets bekend.

Update 17.31 uur: De politie had de beveiliging van het evenement al maanden gepland, meldt persbureau Reuters. Op een persconferentie vertelde politiewoordvoerder Joe Harn dat de organisatoren van het evenement 10.000 dollar (bijna 9.000 euro) hadden neergeteld voor beveiliging.

Inmiddels is de auto van de schutters doorzocht. Daarin zijn “enkele verdachte voorwerpen” gevonden, zo zei de politie, maar geen bommen.

IS-sympathisanten stuurden al een week lang berichten over het evenement in Texas waarin ze opriepen tot aanslagen, schrijft ABC. Zo verwees een sympathisant naar de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs en zei dat het tijd was voor “broeders in de VS” om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Cartoons profeet getoond

Bij een anti-islambijeenkomst in een voorstad van Dallas (Texas), waar cartoons van de profeet Mohammed werden getoond, is vannacht een aanslag gepleegd. PVV-leider Geert Wilders woonde het evenement bij, maar was al vertrokken toen de schietpartij plaatshad. De politie heeft de twee daders doodgeschoten, één agent raakte gewond.

In Nederland reageren politici geschokt. Premier Mark Rutte in een reactie:

“Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting.”

Wilders nodigde in zijn toespraak de organisatie uit om met de Mohammed-cartoons naar de Tweede Kamer te komen.

“Ik zal jullie helpen deze cartoons tentoon te stellen in het parlement.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Never surrender to terrorism! My speech at Garland Mohammed cartoon event just before the attack: http://t.co/9WknPs1Hju #garlandshooting