Een lucratief potje veredeld sparren

Kritische reacties op ‘gevecht ‘van de eeuw’. Mayweather won redelijk gemakkelijk van Pacquaio.

Floyd Mayweather (foto boven, links) in gevecht metManny Pacquaio. In een park in Marikina (midden) op de Filippijnen zien de fans hun held verliezen. En verzorging voor Mayweather tijdens het gevecht in Las Vegas.
Floyd Mayweather (foto boven, links) in gevecht metManny Pacquaio. In een park in Marikina (midden) op de Filippijnen zien de fans hun held verliezen. En verzorging voor Mayweather tijdens het gevecht in Las Vegas. Foto’s EPA,Reuters

Op de tientallen tv-schermen slaat Floyd Mayweather jr. zichzelf schreeuwend op de borst. Met een tactische zege op Manny Pacquiao heeft hij zijn critici het zwijgen opgelegd en bewezen nog steeds de beste bokser van zijn generatie te zijn.

Aan de bar van Ye Olde King’s Head, een stampvolle sportkroeg in LA, klinkt boe-geroep. „Maar Manny is zo likeable”, protesteert een vrouw: iemand om aardig te vinden. „En gelovig.” Voor de op geld beluste macho-bokser Mayweather heeft ze een krachtterm die te vertalen valt als hufter.

In Las Vegas troffen de schatrijke Amerikaan Mayweather (38) en de Filippijnse megaster Pacquiao (36) elkaar zaterdagavond voor het eerst in de ring. Ze worden beschouwd als de beste boksers ter wereld en hun ontmoeting was aangekondigd als het ‘gevecht van de eeuw’.

Die grote woorden waren schijnbaar nodig om de hype te voeden en kijkers te trekken. De enige manier om live te kijken was pay-per-view op kabelzenders HBO en Showtime; honderd dollar (negentig euro) voor een gelikte show met een overdaad aan beroemdheden in het publiek. Robert De Niro, Beyoncé, topsporters en popsterren: iedereen wilde er bij zijn. Omdat lang niet iedereen negentig euro over had voor 36 minuten boksen, was de opgewonden rij buiten Ye Olde King’s Head de hele avond lang.

Overdrijving heeft een prijs, zo bleek. De strijd was alleen in de eerste ronden spannend. Al gauw werd duidelijk dat Mayweather te sterk en defensief te slim was voor Pacquiao. De Filippijn zei na afloop dat hij had gebokst met een schouderblessure. Of het waar was? Mayweather leek in elk geval nauwelijks echt moe, wel gelukkig dat hij na 48 partijen nog altijd ongeslagen is.

Sportcolumnist Chris Chase van USA Today noemde het „veredeld sparren”. Hij sprak van „pay-per-snooze” in plaats van ‘pay-per-view’. „Een complete verspilling van iedereens tijd en geld – behalve in de bokswereld, die zich nu wentelt in obscene hoeveelheden geld en zich afvraagt hoe ze ons sloebers weer eens voor de gek hebben kunnen houden”. Het gevecht was niet alleen een – geslaagde – poging om Mayweather, Pacquiao en consorten bergen dollars toe te schuiven. Het was ook een – mislukte – poging om de relevantie van de sport te belichten.

Tijdens de hype werden vergelijkingen getrokken met historische boksers als Muhammad Ali, George Foreman, Sugar Ray Robinson, Thomas – ‘The Hitman’ – Hearns. „Daar moet je om lachen”, zegt Pete Healey (62), een Britse kenner die zich omschrijft als „een liefhebber toen je de sport nog lief kon hebben”. Het boksen kent geen gewone competitie, geen duidelijke regels, legt hij uit. Het gaat om financiële belangen, niet om de vraag wie de beste is. „Je kunt concluderen dat het altijd potentieel matchfixing is”, zegt Healey. Hij slaat nog wat bier achterover. „Het gaat puur om de show, man.”

Zaterdag was een grootse dag voor ándere topsport. De Kentucky Derby voldeed aan zijn reputatie als een legendarische paardenrace. In de play-offs van de basketbalcompetitie versloegen de LA Clippers de San Antonio Spurs, waarmee de Clippers een superspannende serie winnend afsloten. En het boksen? „Het boksen is stervende”, oordeelt Pete Healey, een refrein dat een dag na het gevecht van de eeuw veelvuldig in de media klinkt.