Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dochter van prins William en Kate heet Charlotte Elizabeth Diana

De Britse prins William en zijn vrouw Kate poseren met hun dochter voor het St. Mary's Hospital in Londen.
De Britse prins William en zijn vrouw Kate poseren met hun dochter voor het St. Mary's Hospital in Londen. Foto EPA / Andy Rain

Fans moesten er twee dagen op wachten, maar zojuist is de naam van het pasgeboren Britse prinsesje bekendgemaakt: ze heet Charlotte Elizabeth Diana. Prins William en zijn vrouw Kate toonden hun dochter zaterdag aan het publiek, zo’n twaalf uur na de bevalling in het St. Mary’s Hospital in Londen.

Het prinsesje is het tweede kind van het koppel. Ze is het vijfde achterkleinkind van koningin Elizabeth II en is, na prins Charles, prins William en prins George, vierde in lijn voor de Britse troon.

‘Charlotte’ is opmerkelijk

Het duurde in 2013 twee dagen voor bekend werd dat haar broertje George heette, en een week voor in 1982 de naam van William bekend werd. Bij bookmakers is vooral ingezet op de namen Alice (naar de moeder van prins Philip, Elizabeths echtgenoot) en Charlotte (de oudste dochter van George III).

De naam Charlotte werd als opmerkelijk gezien, omdat die een minder gelukkige geschiedenis heeft: de kleindochter van George III heette zo, maar zij stierf tijdens de bevalling van haar zoon. De naam Elizabeth, naar de overgrootmoeder, lag meer voor de hand.

minder media-aandacht

De media-aandacht rond de geboorte van het prinsesje was minder dan in 2013. Twee jaar geleden postten journalisten uit de hele wereld dagenlang voor het ziekenhuis (hier de fotoserie) waar Kate zou bevallen van George, schreef (€) onze NRC-correspondent Titia Ketelaar vorige maand:

Pagina’s waren al ruim voor de geboorte vol geschreven, televisieverslaggevers spraken uren over een gebeurtenis die nog moest gebeuren. “Er is veel te melden natuurlijk. Geen nieuws, dat komt van Buckingham Palace. Maar dat weerhoudt ons nergens van”, was het eerlijke commentaar van BBC-verslaggever Simon McCoy op een gegeven moment. Nu staan de dranghekken klaar, maar van opwinding is geen sprake.

De dochter van de Britse prins William en zijn vrouw Kate.

De dochter van de Britse prins William en zijn vrouw Kate. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

over ‘will en kate’

William trouwde op 29 april 2011 met Kate Middleton. Sindsdien gaan zij door het leven als hertog en hertogin van Cambridge. Zoon en dochter krijgen de titel prins(es) van Cambridge. Williams moeder Diana had William een “zo normaal mogelijke jeugd” willen geven, en volgens paleisbronnen wil William voor zijn kinderen hetzelfde.

Lees verder in nrc.next: Het tweede prins(es)je heeft het makkelijk/minder moeilijk (€)