‘Chinese toezichthouders onderzochten ook Philips’

Chinese toezichthouders hebben vorig jaar onderzocht of de makers van medische apparatuur Philips, Siemens en General Electric zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en prijsafspraken. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Omkoping

Het is onduidelijk of er ook misstanden zijn ontdekt en of er een formeel vervolgonderzoek gaat plaatsvinden. Afgelopen weekeinde meldde persbureau Reuters een soortgelijk onderzoek naar de activiteiten van Siemens. Chinese toezichthouders onderzochten of het Duitse bedrijf en haar leveranciers ziekenhuizen omkochten om dure wegwerpproducten van Siemens in te kopen. De producten zijn bedoeld om te gebruiken in combinatie met bepaalde medische apparaten.

Het onderzoek naar de drie bedrijven, die samen goed zijn voor circa 80 procent van de markt voor medische apparatuur als CT- en MRI-scans, volgde op de aankondiging van de Chinese president Xi Jinping die meer binnenlandse productie van medische apparatuur wilde.