Brutaaltje met heel snelle benen

Koele Slowaak helpt FC Groningen met twee doelpunten aan eerste KNVB-beker.

Albert Rusnák
Albert Rusnák Foto OLAF KRAAK/ANP

Probleem bij de dopingcontrole. De man die twee keer scoorde, kan niet plassen. Bier biedt geen uitkomst, dat drinkt Albert Rusnák niet. Hij neemt sowieso geen alcohol. „Ik ben een beetje geblesseerd, drinken helpt dan niet.”

Het verlossende plasje komt er uiteindelijk, ruim anderhalf uur na de wedstrijd. Even later sjokt het goudhaantje van FC Groningen de mixed-zone voor de pers binnen, groene rugzak over zijn rechterschouder geslagen. Een beetje verbaasd over zoveel Groningse jubel.

De interviewer van RTV Noord lijkt blijer dan hijzelf. De journalist vraagt om een beetje emotie bij de man van de wedstrijd. „Kom op, ik weet dat je die emoties hebt.” Rusnák antwoordt plichtmatig. „Ja natuurlijk, het is geweldig om twee keer te scoren in de finale en het team aan de beker te helpen.”

Koele kikker

Een koele kikker uit het voormalige Oostblok die met twee beslissende schoten na rust titelhouder PEC Zwolle vloert: 2-0. Rusnák (20) heeft de Slowaakse nationaliteit maar is geboren in een plaatsje in het zuidoosten van Tsjechië. Zijn vader – Albert Rusnák senior – was een modale profvoetballer, hij speelde in de jaren negentig bij clubs in Tsjechië en Slowakije.

Zoonlief groeide gisteren uit tot de wat onbekende surprise in een finale die vol stond van de dwarsverbanden tussen de twee provincieclubs. Bijna niemand sprak in de aanloop over Rusnák, de kleine Groningse vleugelaanvaller aan de linkerkant. Duidelijk herkenbaar aan zijn geblondeerde, opgeschoren coupe en eigenaardige stijl: de romp van zijn lichaam rechtop met daaronder twee razendsnelle benen die in korte tijd veel minipasjes zetten.

Met zijn 1 meter 75 en 65 kilo valt hij bij de huldiging in het niet tussen zijn lange, bonkige teamgenoten. De rode badjas – die volgens de traditie wordt uitgedeeld aan de winnaar – komt tot aan zijn enkels, waar die bij anderen tot aan de knieën komt.

In Groningen hebben ze een neus voor talenten als hij. Rusnák speelde de eerste helft van dit seizoen bij SC Cambuur, dat hem huurde van Manchester City. In de winterstop sloeg FC Groningen toe: zij betaalden de Engelse topclub naar verluidt 550.000 euro voor zijn aflopende contract, dat nog tot de zomer liep. Een koopje. „Dat was een slimme zet van Groningen”, zegt Cambuur-coach Henk de Jong. Zijn club had niet de financiële middelen om Rusnák te kopen.

„Hij is een brutaaltje, hij heeft een eigen mening. Maar hij kan ook luisteren”, zegt De Jong. Zijn technische staf kreeg een tip binnen dat Manchester City spelers wilde verhuren, waaronder Rusnák. Die gaf zelf aan dat hij graag naar Nederland wilde komen; de aanvallende manier van voetballen in de eredivisie past bij hem.

Voor hij in Noord-Nederland landde, had hij al flink wat omzwervingen in zijn jonge loopbaan. Rusnák vertrok op vijftienjarige leeftijd van het Slowaakse MFK Košice naar de jeugdopleiding van Manchester City. Daar was hij op termijn kansloos in de strijd om speelminuten, met de miljoenenselectie vol topspelers. Er volgden teleurstellende huurperiodes bij Oldham Athletic en Birmingham City.

De Nederlandse competitie is dit seizoen zijn redding. Hier in de polder viert hij zijn doorbraak. Zeven goals in 31 eredivisiewedstrijden bij Groningen en Cambuur – prima cijfers. En nu de grote klapper in de finale, nadat hij in de halve finale tegen Excelsior ook al scoorde. „Hij is een grappig baasje, met dat eigenwijze koppie van hem”, zegt De Jong. Is hij klaar voor een Nederlandse topclub? „Nee, hij moet niet te snel gaan. Laat hem nu eerst stabiel twee jaar bij Groningen blijven. En dan zou de volgende stap Ajax kunnen zijn, dat is een club die bij hem past.” Een carrièrepad zoals Luis Suárez, die in 2007 van Groningen naar Amsterdam vertrok.

‘Vergeet Antonia niet’

„Rusnák gaat nu door het leven als legende”, zegt Groningen-aanvaller Michael de Leeuw. „Maar vergeet Antonia niet.” Hij doelt op Jarchinio Antonia, de invaller die Rusnák vanaf de rechterflank bediende: één volle assist en één halve (via de rug van Zwolle-speler Bart van Hintum). De opwindende vechtfinale werd zo opengebroken door de twee kleine vleugelspelers. Wat de orders van zijn trainer Erwin van de Looi waren toen Antonia inviel? „Hij zei: maak het verschil.” Het antwoord volgde een paar minuten later.

In tegenstelling tot zijn alcoholloze compagnon aan de linkerkant gaat spraakwaterval Antonia aan de whisky. Woensdag is de huldiging in Groningen, Antonia staat erom bekend dat hij rapnummer zingt, hij deed het eerder bij zijn vorige club Go Ahead Eagles. „Ik denk wel dat ik iets ga doen, ik ben wel zo gek om iets te flikken. Misschien dat ik in mijn naakje rond ga rennen in Groningen.”

Hij fantaseert al over mooie tegenstanders in de Europa League, volgend seizoen. „Ik hoop op Valencia. Iets in Spanje. Gewoon een lekker warm land. Dan hebben we een lekker tripje voor onszelf.”