Aanslag na speech Wilders

Bij een anti-islambijeenkomst in een voorstad van Dallas (Texas), waar cartoons van de profeet Mohammed werden getoond, is een aanslag gepleegd. PVV-leider Geert Wilders woonde het evenement bij, maar was al vertrokken toen de schietpartij plaatshad. De politie heeft de twee daders doodgeschoten, één agent raakte gewond. Over motief of achtergrond van de daders was vanmorgen nog niets bekend.

In Nederland reageren politici geschokt. Premier Mark Rutte in een reactie: „Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting.” Wilders nodigde in zijn toespraak de organisatie uit om met de Mohammed-cartoons naar de Tweede Kamer te komen. „Ik zal jullie helpen deze cartoons tentoon te stellen in het parlement”, zei hij. (NRC)