Ministerie van Buitenlandse Zaken: Nederlanders in Nepal gelokaliseerd

Alle Nederlanders die zich mogelijk in Nepal bevonden tijdens de aardbeving zijn gelokaliseerd. Voor zover nu bekend zijn twaalf van hen gewond geraakt en is niemand om het leven gekomen.

Een Nepalese soldaat loopt door het puin van een ingestort gebouw in Kathmandu na de aardbeving in Nepal.
Een Nepalese soldaat loopt door het puin van een ingestort gebouw in Kathmandu na de aardbeving in Nepal. Foto EPA / Diego Azubel

Alle Nederlanders van wie bekend is dat ze zich mogelijk in Nepal bevonden tijdens de aardbeving vorige week zijn gelokaliseerd. In totaal waren er zo’n negenhonderd Nederlanders in Nepal, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisterochtend waren 23 Nederlanders nog niet gelokaliseerd.

Voor zover nu bekend zijn twaalf Nederlanders gewond geraakt en is niemand om het leven gekomen. Eén Duitse vrouw die al jaren in Kerkrade woonde is overleden. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken):

“Het betekent dat bijna iedereen die zich zorgen maakte over familie, vriend of vriendin, weer gerust kan ademhalen.”

Vliegtuigen ingezet

Hulporganisatie SOS International het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vliegtuigen geregeld om Nederlanders naar huis te brengen. Vanmorgen vertrok een militair KDC10-vliegtuig uit Kathmandu met het Nederlandse Urban Search and Rescue-team, het Belgische team en 24 Nederlanders, van wie zeven hulpverleners. Morgenmiddag moet de vijfde vlucht in Nederland aankomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken baseert de informatie op meldingen van vrienden, bekenden en reisorganisaties. Dat betekent dat mogelijk niet alle Nederlanders in Nepal zijn gelokaliseerd. Het ministerie vraagt mensen informatie te delen als deze van belang kan zijn voor mensen die zich in Nepal bevinden/bevonden.

In de Nepalese ziekenhuizen. Beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

dodental

Het aantal mensen dat als gevolg van de aardbeving in Nepal om het leven is gekomen, heeft gisteren de 7.000 overschreden. Er zouden 7.040 mensen zijn gedood en 14.123 mensen gewond zijn geraakt.

Meer over Nepal? Bekijk ons dossier, waarin we je door de beste producties gidsen.