Aanklager Baltimore in 16 minuten een ster

Openbaar aanklager Baltimore

Met haar speech herstelde ze in één klap de orde in de stad.

Marilyn Mosby
Marilyn Mosby

In zestien minuten werd Marilyn Mosby een ster. De vrijwel onbekende openbaar aanklager van de stad Baltimore stapte afgelopen vrijdag naar voren, en wist te bereiken wat de zwaarbewapende Nationale Garde niet was gelukt. Ze herstelde met haar persconferentie de orde in de stad. Mosby zei dat de zes agenten die de 25-jarige Freddie Gray hadden gearresteerd, waarna Gray overleed, zullen worden vervolgd. Eén agent wordt vervolgd wegens doodslag, vijf anderen wegens onder meer dood door schuld.

Het was niet alleen de aankondiging van de vervolging die de zwarte wijken van Baltimore in een feeststemming brachten. Het was ook de manier waarop Mosby speechte: krachtig, charismatisch en met afkeuring van politiegeweld. Ze leek de kant van de demonstrerende zwarte inwoners te kiezen, toen ze afsloot met: „Aan de jeugd van deze stad: ik zal gerechtigheid zoeken namens jullie. Dit is jullie moment. Jullie staan in de voorste linie van deze zaak.” En toen: „Onze tijd is gekomen.”

Marilyn Mosby kan de functionaris zijn die het vertrouwen tussen bevolking en stadsbestuur herstelt. Tussen de (eveneens Afro-Amerikaanse) burgemeester Stephanie Rawlings-Blake en de inwoners van de verarmde stadsdelen was een vertrouwensbreuk ontstaan toen zij het geweld van de eerste demonstratiedag, vorige week maandag, stellig veroordeelde. Rawlings-Blake is wel zwart, maar spreekt de taal van de arme wijken niet, zeiden demonstranten.

Mosby komt zelf uit een door criminaliteit geteisterd gebied. Ze groeide op in een arme wijk in Boston, waar haar moeder werkte als agent. Haar neef werd bij haar op de stoep doodgeschoten door de politie toen ze 14 was. De politie dacht dat hij een drugsdealer was. In de jaren erop, zei Mosby, deed ze zelf ook negatieve ervaringen op met de politie. „Dat gaf me perspectief”, zei ze dit weekend in The New York Times.

In Baltimore trouwde ze met de aanstormende lokale politicus Nick Mosby, en ze begon vorig jaar een campagne om openbaar aanklager van de stad te worden. Die functie is gekozen, en politiek is daardoor nooit ver weg. Marilyn Mosby voerde campagne met de belofte dat ze het geweld van het politiekorps zou terugdringen, en dat agenten zich moesten verantwoorden voor hun gedrag.

Als aanklager is ze nog maar een paar maanden in functie. Critici in de stad, waaronder een politievakbond, zeggen dat Mosby te hard van stapel loopt. Normaal komt het zelden tot vervolging van agenten, laat staan zo snel. Zit er bovendien niet een politiek luchtje aan? Mosby’s echtgenoot vertegenwoordigt in de gemeenteraad van Baltimore het district waar Freddie Gray werd gearresteerd.

Ook pikant: de advocaat van de familie Gray doneerde tijdens haar campagne 5.000 dollar. Mosby ontkent dat dat een rol speelt. De politie ligt haar, als dochter van twee agenten, na aan het hart, zegt ze. „Ik doe gewoon mijn werk. Het gaat mij alleen om gelijke rechten voor mensen met en zonder een politiepenning.”