7.000 bootvluchtelingen gered in één weekend

Ook Frans marineschip pikt vluchtelingen op bij de kust voor Libië.

Marokko hielp Spanje bij afname inreis
Marokko hielp Spanje bij afname inreis

Terwijl de Europese Unie nog niet eens goed begonnen is met de uitbreiding van haar operatie Triton, opgezet om te voorkomen dat meer mensen omkomen op de Middellandse Zee, zijn afgelopen weekeinde bij kalme weersomstandigheden ongeveer 7.000 bootvluchtelingen van onveilige rubberen en houten boten in veiligheid gebracht op andere schepen.

Zowel in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië, als bij een aantal Griekse eilanden werden bootvluchtelingen opgepikt. Daarbij zijn gisteren zeker tien mensen omgekomen. Sommigen waren tijdens de overtocht gestorven, zeker drie mannen verdronken toen zij van hun volgepakte boot de zee in sprongen om eerder bij het schip te zijn dat assisentie kwam verlenen.

De Italiaanse kustwacht maakte zondagmorgen al bekend dat zij zaterdag 3.690 mensen had opgepikt of laten oppikken. Dat is geen record: op 12 april heeft de Italiaanse kustwacht reddingsacties gecoördineerd voor 3.791 migranten. Vannacht kwam daar het Italiaanse cijfer voor gisteren bij: zeker 2.150.

Het leeuwendeel dit weekeinde kreeg Italiaanse assistentie. Bij de acties van dit weekeinde heeft Italië vier boten van zijn kustwacht, twee marineschepen en twee schepen van de douane ingezet. Daarnaast waren er twee koopvaardijschepen en twee sleepboten bij betrokken.

Het Franse marineschip Commandant Birot pikte bovendien zaterdag voor de kust van Libië 219 bootvluchtelingen op. Die zijn naar een Italiaanse haven gebracht. Onder de geredde bootvluchtelingen zijn twee mannen die er door de Fransen van worden verdacht handlangers te zijn van mensensmokkelaars.

De Commandant Birot was door Parijs gestuurd als bijdrage aan de operatie Triton. Het schip is vooral ingericht om medische bijstand te verlenen. Nadat vorige maand meer dan duizend bootvluchtelingen tijdens overtochten waren omgekomen, besloot de Europese Unie op 23 april meer geld en middelen beschikbaar te stellen voor Triton. Lang niet alle toegezegde hulp is inmiddels operationeel.

De operatie Triton valt onder Frontex, de EU-organisatie die verantwoordelijk is voor de bewaking van de buitengrenzen van de EU. Een woordvoerder van Frontex, Ewa Moncure, zei gisteren dat niet te zeggen is of door de inzet van het Franse marineschip meer mensen zijn gered. „Op dit moment worden ook andere schepen in gereedheid gebracht voor deelname aan Triton”, vertelde ze.

De afgelopen dagen is ook, via verschillende fora, het debat doorgegaan over het Europese asielbeleid. Italië en Griekenland vinden dat andere Europese landen meer bootvluchtelingen moeten opnemen. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann zei in een interview gisteren met de krant Österreich dat de Europese Unie een quotasysteem daarvoor moet ontwikkelen.

Maar vrijdag had de Hongaarse rechts-nationalistische premier Viktor Orbán gezegd dat Hongarije zijn eigen beleid hierin blijft voeren – lees: niemand toelaten. En in Frankrijk zei Marine Le Pen, van het Front National, gisteren dat opgepikte migranten zouden moeten worden teruggestuurd. Mensensmokkelaars „moeten weten dat geen migranten op onze kusten aan land komen”, zei Le Pen.

De Europese Commissie had voorgesteld alvast vijfduizend vluchtelingen te verdelen over de lidstaten, maar volgens critici is dit een veel te kleine bijdrage aan de stroom vluchtelingen als gevolg van geweld in landen als Syrië, Somalië, Ethiopië en Eritrea.

De Griekse kustwacht meldde dat dit weekeinde 530 vluchtelingen zijn opgepikt die vanuit Turkije een van de Griekse eilanden probeerden te bereiken. Voor de kust van Egypte is een boot vol migranten gezonken. Die probeerden Griekenland te bereiken. Drie mensen kwamen daarbij om, 31 opvarenden konden door de Egyptische kustwacht worden gered. Zij zijn na terugkeer in Egypte gearresteerd.