138 minuten stil. De herdenking sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog

Om 20.00 uur precies herdenkt Nederland vandaag alle oorlogsslachtoffers sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Als je al die stilteminuten bij elkaar optelt, zijn we sinds 1945 in totaal 138 minuten stil geweest. Kunstenaar Eefje Vaghi maakte van al die minuten beeld en geluid een indrukwekkende video.

Om 20.00 uur precies herdenkt Nederland vandaag alle oorlogsslachtoffers sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog. Daarom zijn we telkens twee minuten stil. Als je al die minuten bij elkaar optelt, zijn we sinds 1945 in totaal 138 minuten stil geweest. Kunstenaar Eefje Vaghi maakte van al die minuten beeld en geluid een video, die een indrukwekkend beeld geeft van de herdenking door de jaren heen.

Vaghi sneed het materiaal van de herdenkingen door elkaar, wat de strenge regels van het ritueel zichtbaar maakt: de kranslegging, de Dam, de menigte. Alle audiobestanden “stapelde” ze op elkaar, waardoor de minuten stilte tegelijkertijd te ‘horen’ zijn. De oudste radio-opname komt uit 1946, het oudste beeld uit 1948.

Vaghi op de website van VPRO Dorst:

“Als kind vond ik het reuze ingewikkeld om een oorlog te herdenken die zich ver weg of lang geleden afgespeeld heeft. Ernstig deed ik mijn best om ‘te herdenken’. De dodenherdenking op televisie laat zien hoe dat hoort. Deze massale stilte op tv, waarin het nooit echt stil is, heb ik altijd merkwaardig gevonden.”

Bekijk hier de video van Vaghi.

Over de herdenking

  • 98 procent van de gemeenten houdt een herdenking
  • Zo’n 95 procent van de Nederlanders is daadwerkelijk stil om 20.00 uur
  • Van 17.30 uur tot 22.00 uur geldt een noodverordening op de Dam. Dat betekent dat mensen zich niet binnen het afgezetten veiligheidsgebied mogen begeven, schrijft persdienst ANP. Wat verder niet mag: op daken staan, of op balkons
  • Ongeveer 20.000 belangstellenden zijn rond 20.00 uur op de Dam aanwezig
  • Bij de herdenking helpen elk jaar 60 scouts van 13 tot 18 jaar en ongeveer 10 zeekadetten
  • 3 kransen worden gelegd. Een voor de meer dan 100.000 Nederlandse Joden, Roma en Sinti die zijn vermoord, een voor de mensen die zijn vermoord omdat zij in verzet kwamen voor rechtsstaat en democratie en een voor hen die om het leven kwamen door oorlogsgeweld, bombardementen, uitputting, honger of willekeur
  • 75 jaar geleden was de slag om de Grebbeberg. Daarbij wordt stilgestaan in Rhenen. Op de Grebbeberg wist de Nederlandse krijgsmacht in 1940 dagenlang stand te houden toen de oorlog uitbrak