Zo gaat dat, de redding van een migrantenboot op de Middellandse Zee

AFP / Guardia Costiera
AFP / Guardia Costiera

Het zeewater was kalm deze dagen; smokkelaars grijpen hun kans. Gisteren werden 3.690 migranten gered op de Middellandse Zee. De Italiaanse kustwacht filmde een aantal van die reddingen, vanaf de speedboot met hoofdcamera’s.

Twee smokkelaars zijn gepakt en overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten. Vandaag zijn nog eens zestien migrantenboten gered, met daarop honderden migranten. Ook zijn vandaag tijdens drie verschillende reddingsoperaties minstens tien lichamen in zee gevonden.

Twitter avatar WilmerHeck Wilmer Heck Maar ook weer doden in de Middellandse Zee (na succesvolle reddingen gisteren). Italiaanse kustwacht zegt tien lichamen te hebben geborgen.

In deze filmpjes, die de Italiaanse kunstwacht dit weekend maakte, zie je hoe zo’n redding in zijn werk gaat. De kustwacht vaart richting volgepakte rubberbootjes en neemt de migranten over. Kinderen eerst, op de boot uit het filmpje is zelfs een kleuter mee. De meeste migranten worden meegenomen naar zuidelijke Italiaanse havens.

Hoeveel bootvluchtelingen zijn er?

Steeds meer. Vorig jaar zijn 170.000 migranten gered op zee door Italië. Dat is 277 procent méér dan het jaar daarvoor. Bootvluchtelingen zijn er dus al jaren, maar sinds vorige maand 800 migranten omkwamen doordat een boot kapseisde bij Libië, is de problematiek weer onder de aandacht van de EU.

Lees in nrc.next ‘Een miljoen mensen proberen het dit jaar’ (€) en ‘De EU is klaar met de mooie woorden. Nu komt er eindelijk actie. Althans, dat zeggen de EU-landen’ (€)