Waarom de uitslag uren op zich laat wachten

Oh ja, er zijn donderdag ook nog gemeenteraadsverkiezingen. Dat wordt in het geweld van de Lagerhuisverkiezingen vergeten, maar het is om twee redenen belangrijk.

Allereerst voor diegenen die op uitslagenavond willen opblijven. Want door die gemeenteraadsverkiezingen – alleen in Engeland – kan het uren gaan duren. In alle Engelse gemeenten gaan na tien uur ’s avonds alle stembussen open. Dan wordt eerst gecontroleerd of alle stemmen voor de gemeenteraad in de gemeenteraadsbus zitten, en de Lagerhuisstemmen in de Lagerhuisbus. Daarna begint men pas met tellen. Pas rond een uur of drie ‘s ochtends komt de bulk van de landelijke uitslagen binnen. De verwachting is dat we vrijdagmiddag weten wie de meeste zetels heeft.

En ten tweede kan wellicht het voor UKIP een verschil maken, vertelt hoogleraar Tony Travers van de London School of Economics.

Het kan zo zijn dat kiezers hun stem zullen verdelen. Dat ze in het stemhokje denken ‘oh dear, ik kan beter toch maar Conservatief of Labour stemmen’. Maar dat ze lokaal UKIP trouw blijven.”

Bij gemeenteraadsverkiezingen is de opkomst normaal laag (34-40 procent). Die wordt nu door de landelijke verkiezingen opgetrokken naar 65 procent. En dat, zegt Travers, in het voordeel van Labour zijn op gemeenteniveau.

Er worden donderdag meer dan 9.000 gemeenteraadsleden in 279 districten gekozen.