Volgelingen ‘seksrabbijn’ moeten gemeente Oldebroek verlaten

De ongeveer 250 volgelingen van ‘seksrabbijn’ Eliezer Berland moeten zondag weer vertrekken uit de gemeente Oldebroek.

Volgelingen van de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland, hier bij het vakantiepark Hommelheide.
Volgelingen van de omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland, hier bij het vakantiepark Hommelheide. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De ongeveer 250 volgelingen van ‘seksrabbijn’ Eliezer Berland moeten zondag weer vertrekken uit de gemeente Oldebroek.
Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente aan persbureau ANP.

Burgemeester geeft noodbevel af

De groep arriveerde vrijdag in een voormalig asielzoekerscentrum aan de Bovendwarsweg. Volgens de woordvoerder had de groep het pand gehuurd. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft nu een noodbevel afgegeven voor de locatie omdat het gebouw slechts plek biedt aan honderd mensen.

Tegen Omroep Gelderland zei Hoogendoorn:

“Ik kan geen toestemming geven voor verblijf in dit pand. Door de onveilige en onmenselijke omstandigheden kan ik hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen. Bovendien zorgt de chaotische en onrustige situatie voor een verstoring van de woonomgeving.”

Waar gaat de groep nu heen?

Het is niet duidelijk waar de groep orthodoxe joden nu naartoe gaat. Volgens de woordvoerder van de gemeente wil de groep bij elkaar blijven. Rabbijn Berland zou zelf verblijven in een huis in Amsterdam.

De groep moest vrijdag vertrekken van een camping in het Limburgse dorp Susteren. Daarvoor verbleef de groep op een camping in het Zeeuwse plaatsje Borsele.

De zaak-Berland

Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling. Hij werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Berland noemt de beschuldigingen leugens en zegt dat er valse verklaringen zijn afgelegd.

Uitlevering aan Israël

Onlangs oordeelde de rechtbank in Haarlem dat de 77-jarige rabbijn moet worden uitgeleverd aan Israël. De rabbijn mag in Nederland blijven zolang zijn beroepszaak tegen die uitlevering loopt.