Vier mensen gered in Nepal, onder wie 101-jarige man

Beschadigde huizen in het district Ghorka in Nepal. Indiase legerhelikopters hebben daar net hulpgoederen afgeleverd.
Beschadigde huizen in het district Ghorka in Nepal. Indiase legerhelikopters hebben daar net hulpgoederen afgeleverd. AFP / Sajjad Hussain

Acht dagen na de zware aardbeving zijn in Nepal drie mensen gered, zo melden de autoriteiten. Gisteren is ook een 101-jarige man levend onder het puin van zijn ingestorte huis vandaan gehaald.

Twee mannen en een vrouw zijn vandaag gered uit een dorp in de buurt van Syauli. Ze zijn naar een militair ziekenhuis in de buurt gebracht. Dat district, zo’n zestig kilometer van hoofdstad Kathmandu, is het zwaarst getroffen door de aardbeving, waardoor tot nu toe meer dan 7.000 mensen zijn omgekomen. Het dodental loopt nog altijd op. Verwoeste gebieden zijn moeilijk toegankelijk voor hulpverleners.

De 101-jarige man die gisteren is gered is slechts licht gewond, meldt persdienst AFP op gezag van de politie. Hij ligt in een ziekenhuis zo’n tachtig kilometer van Kathmandu. Zijn toestand is stabiel.

De autoriteiten en reddingsteams hebben weinig hoop dat er nog overlevenden onder het puin liggen. Er worden nog honderden mensen vermist. Meer dan 14.000 mensen raakten gewond door de aardbeving, die een kracht van 7,8 op de schaal van richter had. Van 23 Nederlanders is nog niet duidelijk waar zij zijn.

Voor veel overlevenden van de zware aardbeving in Nepal van zaterdag wordt de toestand eerder nijpender dan beter, schreef onze buitenlandredacteur Floris van Straaten eerder deze week in NRC (€):

“Vele duizenden verblijven nog altijd in geïmproviseerde tentjes onder slechte hygiënische omstandigheden in regen en kou. Daarbij doen ze hun behoefte dikwijls in de open lucht, waardoor de kans op epidemieën toeneemt.Intussen liggen tussen de puinhopen nog altijd ontbindende lijken, die eveneens een steeds groter gevaar voor de volksgezondheid vormen. Veel overlevenden hebben nog altijd geen enkele hulp ontvangen en hebben dringend voedsel en veilig drinkwater nodig.

“Volgens de VN blijven de komende drie maanden zeker twee miljoen Nepalezen afhankelijk van hulp. Zorg is er ook omdat veel boeren – tweederde van de ruim 26 miljoen Nepalezen leeft van de landbouw – door de beving hun zaailingen voor nieuwe rijst zijn kwijtgeraakt. Die zouden deze maand geplant moeten worden. Dit kan op termijn tot ernstige voedseltekorten leiden.”

Zo’n vijftig lichamen gevonden

Op een route die populair is bij bergbeklimmers hebben reddingswerkers zo’n vijftig lichamen gevonden. De bergbeklimmers zijn omgekomen door een sneeuwlawine. Onder de doden zijn ook buitenlandse toeristen, maar de lichamen zijn nog niet geïdentificeerd. De route gaat langs het dorp Langtang, dat volledig is verwoest door de lawine. Er stonden 55 toeristenpensions in Langtang, maar het is niet duidelijk hoeveel toeristen daar op het moment van de aardbeving waren.

Lees meer over de situatie in Nepal in ons dossier.

Lees in NRC Weekend ‘Pak je tas. Dit wordt een groot verhaal’ (€), een dagboekverslag van afgelopen week van onze correspondent Joeri Boom