Op één dag 3.690 migranten gered op Middellandse Zee, tien doden

Een boot met 545 migranten komt aan in de haven van Salerno. Dit zijn niet de migranten die gisteren zijn gered.
Een boot met 545 migranten komt aan in de haven van Salerno. Dit zijn niet de migranten die gisteren zijn gered.

Bij een reddingsactie op de Middellandse Zee zijn gisteren 3.690 bootvluchtelingen gered. Dat meldt persbureau AP op basis van berichten van de Italiaanse kustwacht.

Zestien marineschepen van zowel de Italiaanse als de Franse kustwacht waren betrokken bij zeventien reddingsoperaties.

Vandaag zijn opnieuw migranten omgekomen. Bij drie verschillende reddingsoperaties vandaag zijn minstens tien lichamen gevonden, zegt de Italiaanse kustwacht.

Overgebracht naat Italië

Het merendeel van de vluchtelingen dobberde voor de Libische kust. Ze worden overgebracht naar het Italiaanse vasteland en de Italiaanse eilanden Lampedusa en Sicilië.

Voor de Franse kustwacht was het de eerste reddingsoperatie sinds de EU-lidstaten besloten om meer op zee te patrouilleren. Onder de naam Operatie Triton, zoals de EU-missie heet, is er meer geld ter beschikking gesteld voor het redden van vluchtelingen. Verschillende landen boden extra patrouilleschepen aan, nadat in april een schip met 800 mensen aan boord was vergaan.

Door de crisis in Libië en Syrië is het aantal bootvluchtelingen de laatste maanden enorm toegenomen. In de eerste maanden van dit jaar kwamen al meer dan 1750 vluchtelingen om het leven; dat is dertig keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. In 2014 werden 170.000 bootvluchtelingen gered; 277 procent meer dan in 2013.

Italië zet de EU onder druk om meer te doen om migranten te redden, vooral omdat de meesten op weg zijn naar Noord-Europa in de hoop daar asiel te krijgen.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Vloedgolf migranten rem je niet af met slechte opvang‘ (€).