Opnieuw politieagent in New York neergeschoten - vijfde in vijf maanden

Demonstranten in New York en agenten van de New York Police Department (NYPD).
Demonstranten in New York en agenten van de New York Police Department (NYPD). Foto EPA / Eduardo Munoz

In New York is gisteravond in de wijk Queens een politieagent neergeschoten. De man werd geraakt in zijn hoofd en in zijn borst. Dat meldt persbureau Reuters. Hij is overgebracht naar het Jamaica Hospital en verkeert in kritieke, maar stabiele toestand.

Het is de vijfde keer in vijf maanden tijd in New York een politieagent is neergeschoten.

Dader aangehouden

De verdachte is gearresteerd en zit nu vast op het politiebureau. Na het schietincident werd er een klopjacht gehouden om de man te kunnen arresteren.

De zwaargewonde agent, de 25-jarige Brian Moore, had volgens Reuters wel dienst, maar droeg geen uniform. Moore zou de man in zijn auto hebben aangehouden en ondervraagd, omdat de verdachte een wapen bij zich droeg. Vervolgens rende de verdachte weg en schoot op de agent. Over wat er precies is gebeurd, wordt later een persconferentie gegeven.

Burgemeester Bill de Blasio en commissaris William Bratton haastten zich na de schietpartij naar het ziekenhuis om de agent bij te staan.

Twitter avatar CommissBratton Commissioner Bratton Our injured officer who was shot tonight while keeping NYC safe is in our prayers. At Jamaica Hospital now with family.

Politiegeweld in de VS

Het schietincident gebeurt in een periode waarin er in de Verenigde Staten veel discussie is over het optreden van de politie en het gebruik van geweld door agenten. In het afgelopen jaar zijn verschillende Afro-Amerikanen omgekomen door politiekogels. Excessief politiegeweld jegens vooral zwarte arrestanten in de Verenigde Staten heeft het afgelopen jaar verschillende malen tot nationaal protest geleid. Regelmatig braken rellen uit, vaak als bekend werd dat een agent niet wordt vervolgd.

Zo zijn er de afgelopen dagen hevige rellen geweest in Baltimore. De zwarte arrestant Freddie Gray (25) overleed eind april nadat hij tijdens zijn arrestatie in Baltimore een hartaanval kreeg. Hoewel hij de agenten om hulp vroeg, reageerden ze niet en reden door. Bij het politiebureau ademde Gray niet meer. Een week later stierf hij in het ziekenhuis, wat leidde tot dagen van protesten in de Amerikaanse stad, die vooral maandag volledig uit de hand liepen.

De zes agenten die worden vervolgd voor de dood van Gray, zijn gisteravond op borgtocht vrijgelaten. Vier van hen hebben 350.000 dollar (meer dan 310.000 euro) betaald en de andere twee 250.000 dollar (ruim 223.000 euro), aldus de krant The Baltimore Sun.