Opiniepeiling: Vertrouwen in Samsom en Zijlstra is gedaald

PvdA-leider Diederik Samsom (l) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (r) tijdens een schorsing van het debat over bed-bad-brood in de Tweede Kamer.
PvdA-leider Diederik Samsom (l) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (r) tijdens een schorsing van het debat over bed-bad-brood in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het vertrouwen van de kiezer in de fractievoorzitters van de regeringspartijen is de afgelopen maanden gedaald. Halbe Zijlstra (VVD) zakte van 4,3 punten in februari naar 3,9 nu en Diederik Samsom (PvdA) ging van 3,8 naar 3,5. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Alleen Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50PLUS) genieten nog minder vertrouwen van de kiezer.

PVDA-kiezers minder vertrouwen in eigen partijleider

Er is een noemenswaardig verschil in de dalingen van Samsom en Zijlstra; de VVD’er scoort onder de eigen aanhang nog ongeveer hetzelfde, maar PvdA-stemmers hebben duidelijk minder vertrouwen in Samsom. De Hond publiceerde ook een “rapportcijfer” en onder de groep PVDA-kiezers daalde het rapportcijfer van Samsom 4,8 naar 4,4. Met deze score doet Samsom het van alle fractievoorzitters het slechtst bij de eigen aanhang.

Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) voeren met het lijstje aan: beiden hebben een score van 4,7.

Volgens de peilingen blijft de VVD bovenaan staan met 26 zetels, CDA en SP volgen daarachter met 23.