Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Mayweather wint van Pacquiao in bokswedstrijd ‘Gevecht van de eeuw’

De MGM Grand Garden Arena in Las Vegas voorafgaand aan de wedstrijd tussen Floyd Mayweather Jr Manny Pacquiao.
De MGM Grand Garden Arena in Las Vegas voorafgaand aan de wedstrijd tussen Floyd Mayweather Jr Manny Pacquiao. EPA / Michael Nelson

De Amerikaan Floyd Mayweather heeft zaterdag in Las Vegas om 21.45 uur lokale tijd de bokswedstrijd tegen Manny Pacquiao gewonnen. Het gevecht tussen de 38-jarige Amerikaan en zijn twee jaar jongere tegenstander werd ‘The Fight of the Century’ genoemd.

Zo blijft Mayweather na 48 gevechten ongeslagen. Persbureau AP schrijft dat deze overwinning hem tot de beste bokser van zijn generatie maakt.

Update 9.05 uur: Mayweather neemt in september afscheid van het boksen. Dat liet hij na afloop van de wedstrijd tegen Pacquiao weten. Mayweather:

“Mijn laatste gevecht is in september en daarna hang ik mijn handschoenen aan de wilgen. Ik ben bijna veertig jaar oud, zit zowat negentien jaar in het vak en voel me erg gezegend. In September zal ik er nog één keer staan.”

Jury unaniem

De wedstrijd vond plaats in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas. Mayweather won op punten van Pacquiao. De jury moest na twaalf ronden de winnaar aanwijzen. Het besluit van de jury was unaniem met scores van 118-110, 116-112 en 116-112.

Voor de 36-jarige Filipijn betekende de nederlaag zijn zesde in 65 partijen.

Wie zijn die twee mannen?

De twee beste boksers van de wereld in hun gewichtsklasse - het weltergewicht tot 66,7 kilogram. Pacquiao, bijnaam ‘Pacman’, is bij één van de vier grote internationale boksbonden (WBO) de regerend wereldkampioen, Mayweather Jr. zelfs bij twee (WBA, WBC). De twee mannen behoren beiden tot de top van de bokswereld: Pacquiao is wereldkampioen geweest in acht gewichtsklassen en verloor van zijn 64 professionele partijen slechts vijf keer.

Mayweather Jr., bijnaam ‘Money’, heeft vijf wereldtitels op zijn naam staan en was vorig jaar de best verdienende sporter ter wereld met 105 miljoen dollar.

Beiden in topvorm

Pacquiao zei eerder deze week erg blij te zijn dat zijn focus en ‘killer instinct’ van jaren geleden terug lijken te zijn. Ook Mayweather gaf aan het gevoel te hebben in vorm te zijn. Beide boksers toonden in de ring sterk gewaagd te zijn aan elkaar.

In Las Vegas waren veel bezoekers op het grote sportevenement afgekomen. Rond de boksring was er maar liefst plaats voor 16.500 toeschouwers. Alle kaarten voor de wedstrijd waren uitverkocht. Onder de toeschouwers waren ook veel bekende Amerikanen, zoals Robert de Niro en Michael Jordan.