Jean-Marie Le Pen mag niet meer namens Front National spreken

Jean-Marie le Pen, de oprichter van de Franse partij Front National, mag niet meer namens de partij spreken. Dat heeft zijn dochter, partijleider Marine le Pen gezged in een interview met Europe1, nadat haar vader vrijdag haar toespraak verstoorde. De twee zijn gebrouilleerd.

AFP / Kenzo Tribouillard
AFP / Kenzo Tribouillard Jean-Marie Le Pen op het podium waar zijn dochter Marine Le Pen net met haar 1 mei-toespraak zou beginnen.

Jean-Marie Le Pen, de oprichter van de Franse partij Front National, mag niet meer namens de partij spreken. Dat heeft zijn dochter, partijleider Marine Le Pen gezged in een interview met Europe1, nadat haar vader vrijdag haar toespraak verstoorde. De twee zijn gebrouilleerd.

“Jeanne, help me!”, riep Jean-Marie Le Pen vrijdag nadat hij onverwachts het podium had beklommen waar zijn dochter een toespraak zou gaan houden over Jeanne d’Arc. Vervolgens nam hij ruim de tijd om applaus in ontvangst te nemen.

Marine Le Pen sprak zich onlangs uit tegen het voornemen van haar vader aan de regionale verkiezingen deel te nemen; hij trok zich terug. Het dispuut wordt openlijk uitgevochten, sinds Jean-Marie Le Pen vorige maand op de televisie zijn omstreden uitspraak herhaalde: de gaskamers zijn wat hem betreft “een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”.

Marine Le Pen wil van FN een brede partij maken

Sinds haar verkiezing tot partijleider doet Marine Le Pen er alles aan om het FN voor bredere groepen Fransen acceptabel te maken door de partij van traditioneel extreem-rechts naar een meer nationaal-populistische hoek te bewegen, schreef onze correspondent Peter Vermaas eerder in nrc.next (€):

“Leden die racistische opmerkingen maken of blijk geven van nazisympathieën worden subiet geroyeerd – overigens expliciet tegen de zin van Jean-Marie Le Pen. Hij heeft al vaak gezegd niets te zien in haar strategie van ‘dediabolisering’.”

Ook Femen verstoorde 1 mei-toespraak

“Alleen maar verrassingen”, zei Marine Le Pen over afgelopen vrijdag, toen niet alleen haar vader, maar ook drie activisten van vrouwengroep Femen haar programma verstoorden. Zij rolden op een balkon rode spandoeken uit met de tekst ‘Heil Le Pen’, net toen zij een krans neerlegde bij een standbeeld van Jeanne d’Arc.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is het moment waarop Jean-Marie zijn dochter het spreken even onmogelijk maakte. Warmer gekleed dan de Femen. https://t.co/McTh6O35Qw