FC Groningen wint KNVB-beker - de eerste in clubgeschiedenis

Spelers van FC Groningen poseren met de beker.
Spelers van FC Groningen poseren met de beker. Foto ANP / Olaf Kraak

FC Groningen heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB-beker gewonnen. De Groningers waren in De Kuip met 2-0 te sterk voor PEC Zwolle, de ploeg die de beker vorig jaar voor het eerst won.

De zege kwam FC Groningen toe, zoals vanaf de eerste minuut de rommelige, dreigende momenten vooral voor het doel van PEC Zwolle waren. Na de overrompelende ouverture ontstond een gebalanceerde strijd waarin Groningen pas in de tweede helft duidelijk het heft in handen nam. Het publiek was luidruchtig, hunkerend naar meer dan de sinds vorig jaar reeds in de wolken verkerende Zwollenaren in het blauwwit. De titelhouder werd fair en met overwicht onttroond, moet ook Ron Jans, acht jaar lang de trainer van Groningen en nu wonderen verrichtend met PEC Zwolle, erkennen.

Pas toen de ploegen naar hun eigen volop meegereisde aanhang speelden na rust, ontvlamde de wedstrijd weer. Duidelijk was dat Groningen-coach Erwin van de Looi geen trek had in verlenging, met na iets meer dan een uur spelen al twee toegepaste wissels. De inbreng van Jarchinio Antonia bleek bepalend, de vleugelaanvaller die Albert Rusnák in staat stelde geschiedenis te schrijven voor de club die hij sinds vijf maanden dient. Al kwam de bal bij het eerste doelpunt per toeval voor de voeten van de Slowaak.

Het eerste doelpunt van Albert Rusnák (FC Groningen):
https://youtu.be/8I_mEdt3g9k

FC Groningen won zo de eerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis. De tot nu zo pijnlijk lege prijzenkast contrasteert met de rijke bijdrage van de club aan het (Nederlands) profvoetbal. Van Martin, Ronald en Erwin Koeman, die de beker uitreikte, tot Klaas Nuninga, Tonny van Leeuwen, Arjen Robben en Luis Suárez: allen speelden in het groenwit, maar pas nu, met een selectie van kwalitatief beduidend minder allure, is daar de beloning: de beker.

Directeur Hans Nijland was ‘vergreld’, zei hij dit weekend in een interview met NRC Handelsblad, Gronings voor gepassioneerd, hunkerend naar de beker.

Het tweede doelpunt van Rusnák:
https://youtu.be/9oi_Tqtn4Uk

Beker is lucratiever dan ooit

Het winnen van de KNVB-beker is dit seizoen lucratiever dan ooit. Door de winst verdient Groningen gegarandeerd 2,4 miljoen euro voor zes duels in de Europa League. Ofwel bijna een kwart van de begroting van bekerhouder PEC Zwolle, terwijl dit voor FC Groningen bijna 15 procent van zijn omzet betekent.

De bekerwinnaar plaatst zich dit jaar direct voor de groepsfase van de Europa League, die door een forse extra waardering van de UEFA ook nog eens bijna een miljoen meer oplevert dan voorgaande jaren. Maar de provincieclubs prediken ook in geval van bekerwinst zuinigheid. Bijvoorbeeld in de salariëring van spelers, zeggen clubbestuurders Hans Nijland (directeur FC Groningen) en Adriaan Visser (voorzitter PEC Zwolle) in een interview met NRC Handelsblad.

Lees het NRC-interview met Hans Nijland en Adriaan Visser hier: Kampioen worden we toch nooit (€) en lees op NRC Q: Waarom het winnen van de KNVB-beker zo belangrijk is.