Dodental aardbeving Nepal passeert 7000 - Nog 23 Nederlanders zoek

In Kowloon (Hong Kong) branden mensen kaarsjes voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.
In Kowloon (Hong Kong) branden mensen kaarsjes voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Foto EPA / Jerome Favre

Het aantal mensen dat als gevolg van de zware aardbeving vorige week in Nepal om het leven is gekomen, heeft vandaag de 7000 overschreden. Dat meldt persbureau AP. Hoofdcommissaris Babu Kanji Giri spreekt van 7040 doden en 14.123 gewonden.

Update 9.50 uur: Er zijn nog 23 Nederlanders zoek in Nepal, meldt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Gisteren lag dat aantal nog op 65 en vrijdag waren het er 150.

Lichamen bergen

Reddingswerkers zijn nog altijd bezig met het zoeken naar en het bergen van lichamen, maar de Nepalese overheid acht de kans klein dat er nog mensen levend onder het puin vandaan komen. Een politieteam vond vandaag nog vijftig lichamen.

Gisteren, een week na de aardbeving, werd een vijfjarig jongetje levend uit het puin gered. Vandaag schreef persbureau ANP dat de jongen buiten levensgevaar is. Een Canadees reddingsteam vond het jongetje aan het einde van de middag in de bergachtige regio Sindhulpalchok.

Nederlands team stopt

Koenders prijst de Nederlandse reddingswerkers, die “zich met hart en ziel hebben ingezet om de mensen in Nepal bij te staan. Ik heb groot respect voor de inzet van deze mensen, in het dagelijks leven in Nederland werkzaam als verpleegkundigen, artsen, speurhondenbegeleiders en bouwkundigen.”

Het toestel van Defensie dat zaterdagavond naar Nepal is vertrokken, zal het Nederlandse reddingsteam USAR.NL en enkele tientallen Nederlanders mee terugnemen. Gisteren werd bekend dat USAR.NL stopt met zijn werkzaamheden in Nepal.

Lees meer over Nepal in ons dossier.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Waarom bouwde het arme Nepal niet veiliger?‘ (€).