Dit is een artikel uit het NRC-archief

Mensenrechten

Tientallen Syrische burgerdoden door bombardementen coalitie

Piloten uit Saoedi-Arabië die deelnemen aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie om IS doelen te bombarderen in Syrië
Piloten uit Saoedi-Arabië die deelnemen aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie om IS doelen te bombarderen in Syrië Foto AP

Bij luchtaanvallen van de door de Amerikanen geleide coalitie tegen Islamitische Staat zijn in de noordelijke provincie Aleppo zeker tweeënvijftig burgerdoden gevallen, waaronder zeven kinderen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

In eerder bericht sprak het Observatorium nog over zeventien doden. Het aantal burgerslachtoffers loopt vanwege de vele vermissingen snel op. De Syrische ngo roept de coalitie om de schuldigen voor dit “bloedblad” voor de rechter te brengen.

‘Geen enkele IS dode, wel tientallen burgerslachtoffers’

Vrijdagochtend vielen bommen op het stadje Birmahle waar in de buurt Koerdische milities en Syrische rebellen tegen strijders van IS vochten. Volgens Rami Abdel Rahman, directeur van het Observatorium zijn er “hele families onder de doden” en “sommige mensen zwaargewond zijn”. Hij meldde aan persbureau AFP dat er “geen enkele IS vechter” is omgekomen door de luchtaanvallen. Het Observatorium baseert zich op bronnen in Syrië. Door de oorlog in het land is de informatie moeilijk te verifiëren.

Volgens het Amerikaanse Central Command die de luchtaanvallen leidt zijn er gisteren bombardementen uitgevoerd in het oosten van Syrië (al-Hasakah en Deir al-Zor) en boven Kobani. Daarbij zouden vele voertuigen van IS zijn vernietigd. Zij spreken niet over luchtaanvallen boven Birmahle.

Naast de Verenigde Staten nemen vele Arabische landen zoals Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein en Jordanië deel aan de missie boven Syrië. Nederland voert alleen luchtaanvallen uit boven Irak.

Lees in NRC Handelsblad ‘Kabinet bekijkt hoe Nederland toch in Syrië kan meedoen’ (€)
en op nrc.nl ‘Nu hebben de VS ook een front in Syrië. Waarom? En mag dat wel? Vier vragen’