Prins William en Kate tonen dochter aan Britse publiek

Prins William en Kate toonden vanavond hun vanochtend geboren dochter aan het publiek bij het verlaten van St. Mary's Hospital.
Prins William en Kate toonden vanavond hun vanochtend geboren dochter aan het publiek bij het verlaten van St. Mary's Hospital. Foto AP / Matt Dunham

De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben hun vanochtend geboren dochter vanavond getoond aan het Britse publiek. De hertogin van Cambridge beviel om 8.34 uur lokale tijd in het Londense St. Mary’s Hospital. Hoe het kindje heet, wordt later pas bekend.

William en Kate poseerden maar enkele minuten met hun dochtertje. Daarna gingen ze weer naar binnen. Ongeveer tien minuten later stapte het stel met de baby in een auto en vertrokken ze met politiebegeleiding.

Bekijk hier een filmpje van het tonen van de ‘royal baby’:

Het paleis meldde begin van de middag dat het goed gaat met moeder en dochter. Het meisje, dat zo’n 7,4 pond weegt, is het tweede kind van het echtpaar. Hun eerste kind, troonopvolger George Alexander Louis, werd geboren op 22 juli 2013.

Het prinsesje is de vierde in lijn voor de troon, na haar opa prins Charles, haar vader William en haar broer. Vijfde in lijn voor de troon is prins Harry. Het meisje kwam ter wereld in de Lindo Wing van St Mary’s Hospital, waar ook haar oudere broer, haar vader William en haar oom Harry geboren werden.

Twitter avatar KensingtonRoyal Kensington Palace Her Royal Highness The Duchess of Cambridge was safely delivered of a daughter at 8.34am.
Twitter avatar KensingtonRoyal Kensington Palace The Queen, The Duke of Edinburgh, The Prince of Wales & The Duchess of Cornwall, Prince Harry & members of both families have been informed

Kensington Palace maakte dan wel gebruik van Twitter om het nieuws naar buiten te brengen, ter plaatse bij het ziekenhuis kwam er een (niet-officiële) stadsomroeper aan te pas:

Van verschillende kanten kwamen de felicitaties binnen, bijvoorbeeld van premier Cameron en de koninklijke marine:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Congratulations to the Duke and Duchess of Cambridge on the birth of their baby girl. I’m absolutely delighted for them.
Twitter avatar RoyalNavy Royal Navy HMS Lancaster, known as the ‘Queen’s Frigate’, sent a message of congratulations to @KensingtonRoyal on the new birth http://t.co/gBPY85Atp0

Het kan een dag of twee duren voordat de naam van het koningskind bekend wordt. De naam van ‘royal baby’ George werd twee dagen na zijn geboorte aangekondigd. William werd pas na een week zo genoemd, Charles pas na een maand.

Gegokt gewicht

Bij bookmakers zetten Britten massaal in op welke naam het kind krijgt. Alice is bij Ladbrokes de meest genoemde naam. Ook Charlotte werd veel genoemd, maar gokkers kwamen daar deze week op terug, meldden Britse media. Ook het gewicht was onderwerp van speculatie, al zaten de schattingen bij bookmaker Coral (tussen de 6 en 7,2 pond) er behoorlijk naast.

De media-aandacht rond de geboorte van het prinsesje was minder dan in 2013. Twee jaar geleden postten journalisten uit de hele wereld dagenlang voor het ziekenhuis waar Kate zou bevallen van George, schreef onze correspondent in Verenigd Koninkrijjk Titia Ketelaar vorige maand:

Pagina’s waren al ruim voor de geboorte vol geschreven, televisieverslaggevers spraken uren over een gebeurtenis die nog moest gebeuren. “Er is veel te melden natuurlijk. Geen nieuws, dat komt van Buckingham Palace. Maar dat weerhoudt ons nergens van”, was het eerlijke commentaar van BBC-verslaggever Simon McCoy op een gegeven moment. Nu staan de dranghekken klaar, maar van opwinding is geen sprake.

Lees verder in NRC: Het tweede prins(es)je heeft het makkelijk, nou ja, minder moeilijk (€)