Nederland fotografeert: tegenstellingen zijn intrigerend en poëtisch

Een vijftal jonge, welgestelde Libanezen op zoek naar hun huis rijdt in een rode cabrio door het verwoeste Zuid-Beiroet.
Een vijftal jonge, welgestelde Libanezen op zoek naar hun huis rijdt in een rode cabrio door het verwoeste Zuid-Beiroet. Foto AFP/Spencer Platt

In mei is het thema van de fotowedstrijd ‘Contrast’. Recente foto’s van onze lezers over dit onderwerp kunnen worden ingestuurd via nrc.nl/fotowedstrijd. Filmregisseur (De marathon, Bloed, zweet en tranen) en oud-reclameman Diederick Koopal bespreekt zijn fascinatie voor het thema.

“Tegenstellingen maken een beeld vaak intrigerend. Ze kunnen hele verhalen bij me oproepen. Op de winnende World Press Photo uit 2006 rijdt een dure cabrio met mooie jongeren door een kapot beschoten Beiroet. Toen ik de foto zag, ging ik meteen fantaseren over toeristen die net uit de disco waren gekropen om rampenkiekjes en selfies te komen maken. Later bleek dat ze naar overblijfselen van hun huis zochten, net als de andere slachtoffers. Maar dat maakt de foto niet minder sterk. De welvarende jongeren blijven een interessant nieuw perspectief op de ellendige rampplek tonen.”

“Als mensen, plaatsen of situaties meerdere kanten hebben, kan ik er naar blijven kijken. Ik heb er dan ook vaak gebruik van gemaakt in mijn reclamewerk. In een Cup-a-Soup-commercial voerde ik ‘Sjors de manager’ op die op het ene moment ontzettend aardig en meegaand is en het andere bloedfanatiek en nietsontziend. Voor Heineken maakte ik een filmpje waarin een man in de winter zit te shinen als gebruinde skileraar, maar in de zomer als een eenzame geitenhoeder over de Heide loopt. De grote verschillen zorgden voor meer duidelijkheid, herkenbaarheid en humor.”

“In mijn film Bloed, zweet en tranen over André Hazes - helemaal een man van de tegenstellingen - zie je de zanger bij zijn luxueuze villa met zwembad staan, maar oogt hij toch niet gelukkig. In een andere scène zegt hij tegen Rachel dat hij zonder zijn pilsje kapot gaat. Terwijl juist dat bier hem natuurlijk kapot aan het maken is. Dat soort tegenstellingen vind ik dan weer heel poëtisch.”

Het thema in de maand mei is ‘Contrast’. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd.