Leger Nigeria: opnieuw vrouwen bevrijd uit handen Boko Haram

Een groep vrouwen en meisjes die afgelopen dinsdag door het Nigeriaanse leger in de Sambisa-wouden werd bevrijd.
Een groep vrouwen en meisjes die afgelopen dinsdag door het Nigeriaanse leger in de Sambisa-wouden werd bevrijd. Foto EPA

Het Nigeriaanse leger beweert opnieuw een grote groep vrouwen uit de handen van terreurbeweging Boko Haram te hebben bevrijd. Het leger meldde gisteravond op het officiële eigen Twitteraccount dat een groep van 234 vrouwen en meisjes is bevrijd uit de uitgestrekte wouden van Sambisa in het noordoosten van het land.

In totaal heeft het Nigeriaanse leger de afgelopen week de bevrijding van 677 door Boko Haram vastgehouden vrouwen gemeld. De reeks bevrijdingen begon dinsdag, toen het leger naar eigen zeggen een groep van 293 vrouwen en meisjes wist te bevrijden bij een grondoperatie tegen vier kampen van Boko Haram in de Sambisa-wouden. Deze grondoperaties begonnen na langdurige bombardementen van het Nigeriaanse leger en zullen voorlopig doorgaan, zegt een woordvoerder van het Nigeriaanse leger tegen persbureau AP.

Sinds enkele weken boekt leger successen

Nadat de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen eerder dit jaar al een gezamenlijk offensief hadden ingezet tegen Boko Haram hebben nu ook de Nigeriaanse strijdkrachten hun zaakjes op orde gekregen en boeken ze sinds enkele weken successen in de strijd tegen de terreurgroep. De strijd concentreert zich nu op de uitgestrekte wouden van Sambisa. Daar houden mogelijk ook de schoolmeisjes uit Chibok zich op, wier ontvoering ruim een jaar geleden wereldwijd de aandacht trok.

Boko Haram huwelijkt gevangengenomen vrouwen en meisjes uit aan strijders en dwingt hen ook om mee te vechten of zelfmoordaanslagen uit te voeren. Toen het leger deze week in gevecht raakte met Boko Haram, vochten aanvankelijk ook vrouwen en meisjes mee aan de zijde van de terreurgroep. Het is onbekend hoeveel mensen Boko Haram gedurende de gewelddadige opstand van de afgelopen zes jaar precies heeft gekidnapt.