Toestel met laatste kisten MH17 geland in Eindhoven

Kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 worden op de luchthaven van Charkov in een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. In totaal zeven lijkkisten zullen naar Eindhoven worden gevlogen. Bij de ceremonie is ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie aanwezig.
Kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van MH17 worden op de luchthaven van Charkov in een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht gedragen. In totaal zeven lijkkisten zullen naar Eindhoven worden gevlogen. Bij de ceremonie is ook minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie aanwezig. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn vanmiddag even voor vier uur geland in Eindhoven. Een Nederlands militair vliegtuig, een C-130 Hercules, vertrok met de zeven kisten aan boord uit Charkov. Bij de ceremonie in de Oost-Oekraïense stad waren onder anderen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Pieter-Jaap Aalbersberg, leider van de repatriëringsmissie, aanwezig.

De marechaussee en de politie begeleiden het vervoer van de kisten vervolgens naar de Korporaal Van Oudheusden Kazerne in Hilversum, zoals dat eerder ook gebeurde. Tijdens het passeren van de rouwstoet wordt het overige verkeer kort tegengehouden.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Vanmiddag opnieuw vervoer slachtoffers vliegramp #MH17. Mogelijk extra reistijd traject Eindhoven-Hilversum #A2 #A27 http://t.co/4GbAoiIcEe

Hoop op identificatie laatste slachtoffers

Forensisch experts hopen in Hilversum nu ook de laatste slachtoffers te kunnen identificeren. Van de 298 inzittenden van vlucht MH17 is bijna iedereen geïdentificeerd, behalve twee Nederlandse passagiers. Het bergingswerk zit er nu helemaal op, zo werd deze week bekend. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een “laatste slag” gemaakt, zodat de missie kon worden afgerond.

Kisten aangekomen in Hilversum

De zeven laatste kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de MH17-ramp zijn vanavond rond 18.45 uur aangekomen bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Bij de kazerne stonden rond de honderd belangstellenden, onder wie burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum..

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli naar alle waarschijnlijkheid uit de lucht werd geschoten door een Boek-raket. Het strafrechtelijk onderzoek naar de daders, alsook de precieze toedracht, loopt nog. Nederland speelt in de onderzoeken een leidende rol.

In totaal zijn sinds de ramp (op basis van gegevens van rijksoverheid hierover) rond de 250 kisten naar Nederland gehaald. Telkens was er zowel bij vertrek uit Oekraïne als bij aankomst in Nederland een ceremonie. Telkens waren er bij vertrek en aankomst hoge ambtenaren of politici aanwezig. Nabestaanden van de slachtoffers waren welkom bij de ceremonies op Eindhoven Airport.