Kou op de huid laat je plots plassen

Als je het koud krijgt moet je soms opeens heel nodig plassen. Hoe dat kan? Door ‘thermometertjes’ die in de huid zitten.

Thinkstock

Je moet vreselijk plassen, je loopt naar huis, en op het moment dat je de sleutel in het voordeur slot doet, hou je het niet meer.

Of: je moest toch al plassen – en dan gaat het ineens regenen. Of je ziet een fontein! Oooh!

Of: je hebt een volle blaas en blote voeten en dan stap je op een ijskoude stenen vloer. Uuuuh! Het liefst zou je je hand tussen je benen doen, als dat niet heel dom zou staan.

Sommige mensen plassen op zulke momenten per ongeluk zelfs een klein beetje in hun broek. Zo hoog is ineens de nood. Hoe komt dat zo plotseling?

Bij die sleutel in de deur word je waarschijnlijk gefopt door je hersens. Die denken: ‘thuis, plassen, nu!’ – net als bij een hond die al gaat kwijlen als hij iemand met zijn lege etensbak hoort rammelen, terwijl er nog niet eens voer in zit.

Maar bij die koude vloer zit het anders. Dat hebben Belgische onderzoekers ontdekt. Ze deden het onderzoek bij muizen en ratten. Die brachten ze onder narcose, een volledige verdoving van het lijf, zodat hun hersens er niks meer mee te maken hadden. Daarna bliezen ze koude lucht over de pootjes of oren van de dieren, of over hun kaalgeschoren onderrug. Daardoor gingen de slapende dieren vaak plassen. Behalve als de onderzoekers de biologische ‘thermometertjes’ in de huidcellen van de dieren hadden uitgeschakeld. Als die kou voelen, zorgen ze automatisch dat je wilt plassen, blijkt uit dit onderzoek. Maar waarom? Geen idee.