Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

‘Islamitische Staat doodt 300 yezidi’s in noorden Irak’

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou gisteren in het noorden van Irak zo’n driehonderd yezidi’s hebben gedood. Dat meldde de BBC vanavond op gezag van Iraakse functionarissen en de Yezidische Voortgangspartij.

Het door yezidi's bewoonde Khanke- kamp in de provincie Duhok in het noorden van Irak.
Het door yezidi's bewoonde Khanke- kamp in de provincie Duhok in het noorden van Irak. Foto ANP / Jerry Lampen

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou gisteren in het noorden van Irak zo’n driehonderd yezidi’s hebben gedood. Dat meldde de BBC vanavond op gezag van Iraakse functionarissen en de Yezidische Voortgangspartij.

De Yezidi’s zijn een religieuze minderheid in Irak. Ze hebben een eigen scheppingsverhaal: de yezidi’s geloven in één god, vertegenwoordigd door zeven engelen. De belangrijkste van de zeven is naar aarde gekomen en heeft de vorm aangenomen van een pauw. Door hun geïsoleerde bestaan, afwijkende geloof en rituelen, waarin ook vuur en een slang voorkomen, zien veel moslims en christenen hen als duivelaanbidders. Dat maakt hen een gewild doelwit voor de IS.

Islamitische Staat nam vorig jaar, tijdens hun opmars in het noorden van Irak, duizenden yezidi’s gevangen. Nadat tienduizenden yezidi’s de bergen in moesten vluchten en dreigden te worden afgeslacht door IS, vormde zich een internationale coalitie onder leiding van de VS die uiteindelijk begon met luchtaanvallen tegen de terreurgroep. Sindsdien is de opmars van IS gestuit, maar zijn de yezidi’s nog zeker niet veilig.

Partij yezidi’s wil dat Iraakse leger meer doet

De moordpartij van gisteren zou hebben plaatsgehad ten westen van de stad Mosul, die nog altijd een bolwerk van IS is. De Iraakse vicepresident Osama al-Nujaifi noemde het doden van de driehonderd yezidi’s “afschuwelijk en barbaars”. De Yezidische Voortgangspartij spreekt in een reactie van een “laffe daad” en roept het Iraakse leger op om meer te doen om de yezidi’s die nog door IS worden vastgehouden te bevrijden.

Af en toe laat IS ook groepen yezidi’s vrij, zoals begin vorige maand toen een groep van 216 yezidi’s - ouderen en kinderen - vrijkwam na acht maanden gevangenschap. De vrijgelaten yezidi’s vertoonden volgens een generaal van de Koerdische strijdkrachten tekenen van mishandeling en verwaarlozing. In januari liet de terreurbeweging ook al zo’n 200 yezidi’s vrij. Koerdische functionarissen gingen er toen vanuit dat IS de gijzelaars een te grote last vond. Veel jonge yezidi-vrouwen worden door IS-strijders als seksslaaf gehouden en jonge mannen worden vaak vermoord.

Lees meer over de yezidi’s:
- Uit NRC Handelsblad: Islam, christendom plus Perzisch geloof (€)