‘Fiscus moet naam tipgever zwartspaarders vrijgeven’

De Belastingdienst moet de naam van de anonieme tipgever onthullen die honderden zwartspaarders verraadde. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad, dat in handen is van De Telegraaf. Zo’n advies wordt vrijwel altijd gevolgd.

Foto ANP/ Lex van Lieshout

UPDATE: NRC kan de inhoud van het bericht van De Telegraaf niet verifiëren. Volgens betrokkenen zou de advocaat-generaal geadviseerd hebben om de cassatie niet-ontvankelijk te verklaren. Inmiddels hebben we wel zelf nieuws over deze zaak. De fiscus stevent af op een pijnlijk verlies in de tipgeverszaak.

De Belastingdienst moet de naam van de anonieme tipgever onthullen die honderden zwartspaarders verraadde. Dat zou blijken uit een nog niet gepubliceerd advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad, dat in handen is van De Telegraaf. Zo’n advies wordt vrijwel altijd gevolgd.

Via de lijst van de tipgever kon de fiscus de afgelopen jaren ruim driehonderd zwartspaarders naheffingen en boetes sturen ter waarde van honderden miljoen euro’s. Dit geld stond geparkeerd op rekeningen in Luxemburg. In onderhandelingen werd de tipgever anonimiteit beloofd en kreeg hij enkele tonnen aan tipgeld. Fiscaal-advocaat Mark Hendriks vecht namens de zwartspaarders de naheffingen aan en wil de naam van de tipgever.

‘Criminele tipgever ‘

Het advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad volgt op het verzoek van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes aan de Hoge Raad om zich in een spoedprocedure uit te laten over de vraag of belastingambtenaren hadden mogen zwijgen over de identiteit van de tipgever.

Uit een reconstructie van NRC bleek dat de ambtenaren van de Belastingdienst die in 2009 onderhandelden met een tipgever over zwartspaarders niet geïnteresseerd waren in de herkomst van het geld. Het mogelijk criminele verleden van de tipgever speelde geen rol.

Ze wilden ook niet weten hoe de man aan dossiers over Nederlandse zwartspaarders en buitenlandse bankrekeningen was gekomen. Dat was te horen tijdens getuigenverhoren van vier ambtenaren van de fiscus die indertijd betrokken waren bij onderhandelingen over de dossiers.

“Ik heb mij er niet van vergewist of de stukken afkomstig waren van een misdrijf. Dat was voor mij geen issue”

Rechtszaak tegen ministerie van Financiën

Tijdens een tussenvonnis in 2011 bepaalde de rechtbank in Arnhem dat de fiscus de identiteit van de tipgever moest overleggen. Dat weigerde de belastingdienst, waarna het dossier bij het Gerechtshof terecht kwam. Via een zeer ongebruikelijke aanklacht deed het Hof eind vorig jaar aangifte tegen het ministerie van Financiën omdat de twee ambtenaren die in deze zaak werden gehoord op instructie van het ministerie bleven zwijgen.

Vanwege het aanhoudende zwijgen van de ambtenaren verklaarde het Gerechtshof in Arnhem begin februari dit jaar dat alle aanslagen vernietigd moeten worden die het ministerie van Financiën had opgelegd aan een vermeende zwartspaarder met bankrekeningen in Luxemburg.

Lees verder in NRC Handelsblad:
- Belastingdienst werkte mogelijk met criminele tipgever samen
(€)
en op NRCQ: Zwartspaarders zijn weinig sexy, maar leveren wél wat op