Dodental Nepal op 6600, ‘weinig hoop op overlevenden’

De muur van een tempel in het zwaar getroffen Bhaktapur.
De muur van een tempel in het zwaar getroffen Bhaktapur. Foto Reuters / Navesh Chitrakar

Een week na de aardbeving in Nepal is het dodental opgelopen tot boven de 6600. De kans dat er nog overlevenden gevonden worden, acht het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken zeer klein. De zoektocht naar zo’n duizend Europeanen in moeilijk bereikbare gebieden gaat door, meldt persbureau AFP. De verwachting is dat een deel van hen nog leeft, maar geen toegang heeft tot communicatiemiddelen.

Volgens de officiële cijfers staat het aantal gewonden door de beving met een kracht van 7,8 op 14.000. De zoektocht naar slachtoffers gaat voorlopig nog door.

Tonijn en mayonaise

De Nederlandse actiedag voor Nepal heeft gisteren 8,6 miljoen euro opgeleverd. De eindstand werd bekendgemaakt in het praatprogramma Pauw. De hoop is dat dit bedrag de komende dagen nog stijgt tot 10 miljoen.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa Minister #Ploumen: 8.6 miljoen voor #NLhelptNepal is een heel mooi resultaat. We mogen trots zijn, maar er is nog veel werk te doen!

Nepal heeft internationale donoren gevraagd hulp te sturen in de vorm van tenten, zeil en tijdelijk onderdak. Getroffenen hebben ook grote behoefte aan granen, zout en suiker. “We hebben dingen ontvangen als tonijn en mayonaise”, zei minister van Financiën Ram Sharan Mahat gisteren volgens persbureau AP. “Welk nut hebben die spullen voor ons?”

Het land heeft naar schatting 400.000 tenten nodig. Het Internationale Rode Kruis maakt zich zorgen over de ontheemden die nu in de open lucht moeten slapen en de gevolgen van het uitblijven van (medische) hulp aan slachtoffers. Gebieden dicht bij het epicentrum zijn volgens het IRK bijna geheel verwoest.

Veel van de vermiste Europeanen waren vermoedelijk (amateur-)bergbeklimmers, die zich ten tijde van de aardbeving in de buurt van Mount Everest en in de Langtang-vallei bevonden. Dit zijn moeilijk bereikbare gebieden. Van twaalf Europeanen is bekend dat zij zijn omgekomen. Onder hen is ook een Nederlandse vrouw uit Kerkrade. Het aantal Nederlanders dat in Nepal nog niet is gelokaliseerd, ligt tot nu toe op 65, liet een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vandaag weten aan persdienst ANP.

Lees verder Dossier Nepal en in NRC: Pak je tas, dit wordt een groot verhaal