Onderzoeksraad onderzoekt dodelijk ongeluk hoogwerker Oosterwolde

Traumahelikopters bij de plek in Oosterwolde waar vanmiddag het tragische ongeval plaatsvond.
Traumahelikopters bij de plek in Oosterwolde waar vanmiddag het tragische ongeval plaatsvond. Foto ANP

Bij het omvallen van een hoogwerker in het Gelderse Oosterwolde zijn vanmiddag een dode en ongeveer tien gewonden gevallen. Dat meldt de politie. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuizen in Zwolle en Harderwijk. Vier mensen raakten zwaargewond, onder wie een kind. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld.

Het dodelijke slachtoffer is een 48-jarige man uit Oosterwolde die geraakt werd door de hoogwerker. Hoe de hoogwerker, die bij een show met oldtimers en oude ambachten op een terrein aan de Oostendorperstraatweg stond, kon omvallen, is nog niet duidelijk. Een team van de Onderzoeksraad kwam vanmiddag aan voor een verkennend onderzoek, meldt persbureau ANP.

Aantal kinderen onder gewonden

De gewonden zouden zowel in de hoogwerker als op de grond zijn gevallen. Ooggetuigen meldden dat de politie, brandweer en een traumahelikopter snel ter plaatsen waren om de gewonden bij te staan en onderzoek te doen. De politie meldde dat de stichting Veluwse Wens Ambulance, die laatste wensen van terminaal zieke kinderen vervult, op de locatie van de oldtimershow aanwezig was voor promotiedoeleinden en niet voor het vervullen van een wens, zoals eerder werd gemeld:

Twitter avatar POL_Gelderland Politie Gelderland Update #Oosterwolde, #hoogwerker: St. Veluwse Wensambulance was niet bezig met uitvoeren wens, maar ter plaatse voor promo. doeleinden.

Bekijk de eerste beelden van Omroep Gelderland:

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zei vanmiddag op Radio 1 dat alles op de jaarlijkse oltimershow meestal goed geregeld is. De organisatie had ook deze keer een vergunning voor het gebruik van een hoogwerker. “Ze weten meestal goed hoe het werkt. Er kunnen wel menselijke fouten zijn gemaakt, maar dat moet uitgezocht worden”, aldus Hoogendoorn.

De gemeente had zaterdag opvang geregeld voor de familie van de slachtoffers in de Dorpskerk. Het is “een drama, wat voor Oosterwolde een enorme klap is”, zo zei Hoogendoorn.