Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Defensie stopt met ontwikkeling duurste automatiseringssysteem ooit

Foto iStock

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil stoppen met de verdere ontwikkeling van ERP, het duurste automatiseringssysteem ooit van de Rijksoverheid. Dat zeggen bronnen bij en rond Defensie tegen NRC.

Volgens critici is het project,dat bekend staat onder de naam Speer, een inhoudelijk en financieel fiasco. Aan het systeem is volgens officiële cijfers 433 miljoen euro uitgegeven, terwijl het maar gedeeltelijk werkt en de beoogde besparingen in geld en mankracht niet of nauwelijks heeft opgeleverd.

Een groot deel van de miljoenen ging naar externe leveranciers Capgemini en CGI. Hoeveel elk van de leveranciers voor hun prestaties kregen, willen bedrijven noch Defensie zeggen. De Algemene Rekenkamer, die een schatting maakte van allerlei interne kosten die Defensie niet bijhield, komt overigens op 900 miljoen euro aan kosten uit.

De Tweede Kamer is nog niet over het voornemen van de minister geïnformeerd, hoewel Hennis vorig jaar nog beloofde dat ze uiterlijk in februari uitsluitsel zou geven over de toekomst van ERP. Vermoedelijk, zeggen interne bronnen, zoekt de minister naar een goed moment om dit pijnlijke besluit voor Defensie bekend te maken. Ook zou zij nog interne weerstand moeten overwinnen en beducht zijn voor klachten van leveranciers.

Antwoorden op Kamervragen over programma Speer

Pleisters plakken

ERP wordt “bevroren”, zoals het intern bij het ministerie wordt genoemd. Een nog onbekend deel van de 120 miljoen euro die was bedoeld voor verdere ontwikkeling van het systeem gaat de komende jaren op aan “pleisters plakken”, zo legde topambtenaar van Defensie in februari op een besloten informatiedag voor ICT-bedrijven uit: het in gebruik nemen, stabiliseren en verbeteren van het deel van het systeem dat wel werkt.

Het doel van het ERP was om alle financiële, logistieke en materiële processen bij Defensie te verbinden, ook tussen de verschillende krijgsmachtonderdelen. Het systeem moest leidinggevenden bij Defensie zo helpen bij het inkopen van materieel, het beheren van voorraden, het plannen van onderhoud, het voorbereiden van militaire missies en het over de hele linie efficiënter maken van de krijgsmacht. Het voorraadbeheer en de onderhoudsplanning lukt deels met ERP. Maar drie cruciale beloften worden maar gedeeltelijk waar gemaakt. Militaire missies plannen, het ondersteunen van de inkoop van materieel (waar buiten de aanschaf van nieuwe wapensystemen jaarlijks 900 miljoen euro in omgaat) en het leveren van (financiële) managementinformatie doet het systeem nauwelijks.

Zulke systemen zijn wel gewenst, maar zullen niet meer binnen ERP worden gebouwd. Defensie zoekt de komende tijd naar leveranciers die deze analyses op basis van nieuwe technologieën alsnog kunnen leveren. In een reactie zegt Defensie bij de verdere ontwikkeling van automatiseringspakketten niet alleen naar ERP te kijken, maar ook bij voorbaat geen leveranciers en pakketten uit te sluiten.

Lees verder vandaag in NRC Handelsblad.