Islamitische therapeuten snijden onbevoegd in mensenlichaam

De Tweede Kamer eist een onderzoek naar de omstreden therapie cupping, waarbij bloed uit het lichaam wordt gezogen. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de therapie, populair in moslimkringen, op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Dat is mogelijk in strijd met de wet, omdat er zonder medisch toezicht wordt gesneden in het menselijk lichaam.

De alternatieve therapie, ontstaan in Oost-Azië, is in opkomst onder Nederlandse moslims. Zij noemen het hijama (Arabisch voor zuigen). Bij de therapie worden sneetjes in het lichaam gemaakt om er met koppen bloed uit te zuigen. Er is ook een variant waarbij niet wordt gesneden, zogenoemde dry cupping. Moslims geloven dat de therapie allerlei kwalen kan verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften.

Volgens de wet BIG mogen alleen erkende gezondheidswerkers, zoals artsen, sneden maken in het lichaam. Cuppingtherapeuten zijn hiervoor niet opgeleid en mogen deze handeling dus niet uitvoeren, beaamt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Ook artsenfederatie KNMG laat weten dat cuppingtherapeuten in strijd met de wet lijken te handelen.

Cupping wordt in Nederland door meer dan honderd therapeuten uitgevoerd. Sommigen van hen claimen dat cupping helpt tegen kanker. Volgens de GGD heeft de therapie een „hoog risico op besmetting of infecties”. Omdat bloed in kopjes wordt opgevangen, bestaat ondermeer het risico dat hepatitis wordt overgedragen.

De overheid houdt geen toezicht op cuppingtherapeuten. Volgens artsenfederatie KNMG moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg gaan controleren.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er toezicht moet komen. PvdA, VVD en CDA willen bovendien dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) onderzoekt of de therapeuten zich aan de wet houden en wat de gezondheidsrisico’s zijn. „Dit is ongewenste kwakzalverij waartegen moet worden opgetreden”, zegt VVD’er Leendert de Lange. Naar schatting tienduizenden moslims maken gebruik van cupping.