Achmea stopt met beperking van sterfbedbezoek huisarts

Een huisarts onderzoekt een patient met een stethoscoop.
Een huisarts onderzoekt een patient met een stethoscoop. Foto / ANP Koen Suyk

Zorgverzekeraar Achmea wijzigt een omstreden bepaling in de overeenkomsten die het sluit met huisartsen voor 2016. In de huidige contracten mogen huisartsen een beperkt aantal bezoeken aan terminale patiënten declareren. Dat laat Achmea weten aan NRC Handelsblad.

Het aantal declaraties voor consulten is gemaximeerd op veertig bezoeken, tot dertien weken. Als het sterfbed langer duurt, kan de huisarts alleen nog een lager consulttarief declareren. De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft zich eerder uitgesproken tegen deze 13-wekenregel. Een woordvoerder van de huisartsenkoepel:

“Een sterfbed is niet te sturen. Bovendien gaat de regel volledig voorbij aan de maatschappelijke realiteit. Patiënten blijven steeds langer thuis wonen, waardoor de vraag naar intensieve zorg thuis toe zal nemen.”

Achmea stelt nu dat de bepaling in 2016 niet zal terugkeren in de overeenkomsten. Een zegsman van de verzekeraar:

“Wij zijn van mening dat de zorg voor een terminale patiënt het beste bij de eigen huisarts belegd is. Er werd vanuit gegaan dat deze zorg nooit langer dan drie maanden zou duren. Deze termijnbeperking is achterhaald.”

De passage over terminale patiënten is ook opgenomen in contracten van CZ en Menzis. Een woordvoerder van CZ laat weten dat de verzekeraar “overweegt” die te schrappen.

Ruzie over contracten

Huisartsen en verzekeraars liggen al maanden in de clinch over de contracten die zij onderling moeten sluiten. Deze contracten zijn belangrijk voor patiënten. Vanwege afspraken tussen huisartsen en verzekeraars krijgen patiënten zelf geen rekening als ze bij de huisarts zijn geweest, maar regelen verzekeraar en arts dat onderling. Eind vorig jaar weigerden groepjes huisartsen contracten te tekenen met zorgverzekeraars.

Dit jaar tekende twee derde van alle huisartsen (7.700) een manifest als protest tegen de macht van de verzekeraar. Zij vinden dat de verzekeraars, via bepalingen in hun contracten, teveel invloed hebben in de spreekkamer en zich steeds meer inhoudelijk bemoeien met patiëntenzorg.

Lees later vandaag in NRC Handelsblad: acht voorbeelden van beladen bepalingen in zorgcontracten. Lees bij NRC Q: Huisartsen versus verzekeraars, waarom laait de strijd zo op?