Stagiair gemeente Utrecht verdacht van paspoortfraude - college B en W geschokt

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Een achttienjarige stagiair bij de gemeente Utrecht wordt ervan verdacht dertien paspoorten te hebben vervalst. Dat zou gebeurd zijn tussen oktober en januari. De stagiair, die werkte op de afdeling Publiekszaken, is geschorst, meldt de gemeente. Er is aangifte tegen hem gedaan.

Paspoorten ten onrechte als vermist opgegeven

De zaak kwam in januari aan het rollen nadat iemand had gemeld dat zijn paspoort ten onrechte was geblokkeerd. De man deed aangifte bij de politie, die hem naar de gemeente doorverwees. Het paspoort bleek ten onrechte, door iemand anders dan de rechtmatige eigenaar, als vermist te zijn opgegeven. Na een intern onderzoek kwam de paspoortfraude aan het licht.

De stagiair wordt ervan verdacht dertien paspoorten als vermist te hebben opgegeven, waarna hij zelf de aanvraag en uitgifte had verzorgd. Op het zogenaamde vermiste paspoort werden een andere pasfoto en persoonsgegevens gezet. Het is niet bekendgemaakt aan wie de vervalste paspoorten zijn doorgespeeld.

Stagiair voldeed aan alle criteria

De stagiair voldeed aan alle criteria die ook gelden voor onze vaste medewerkers, zo schrijven de burgemeester en wethouders van Utrecht in een brief aan de gemeenteraad:

“Hij kende de protocollen, werkwijzen en systemen. Hij beschikte over een Verklaring Omtrent Gedrag, nam deel aan de integriteitsbijeenkomst en heeft een verklaring over integriteit en geheimhouding ondertekend. (…) Deze stagiair heeft het in hem gestelde vertrouwen misbruikt, dat heeft ons geschokt.”

Utrecht treft extra maatregelen

De gemeente Utrecht heeft naar aanleiding van deze zaak extra maatregelen genomen. Er is nu een extra controle bij het aanvragen van een vervangend paspoort na vermissing. Ook is systeemblokkade ingesteld waardoor de aanvraag en uitgifte van het paspoort niet door dezelfde medewerker kunnen worden verricht.

Utrecht is in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties om te bekijken of de werkwijze en protocollen rondom de uitgifte van paspoorten moeten worden aangescherpt.