Senioren-iPad moet aanslaan in Japan van Apple

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Apple verdient miljarden aan jonge mensen die op hun MacBooks werken, met hun iPhones appen en op hun iPads spelletjes spelen. Maar Apple wil ook profiteren van het bedrijf de Silver Surfers noemt, senioren die ook willen internetten. Daarom introduceert Apple in Japan een speciale iPad met grotere tekstblokken, simpelere toepassingen en voorgeprogrammeerde apps. Dat schrijft de Financial Times vandaag.

Doel is om de inzakkende verkoop van de iPad weer op te krikken. Om senioren-iPad mogelijk te maken werkt Apple samen met IBM. “Japan heeft respect voor senioren en hun wijsheid. Daarom is het geen verrassing dat wij dit in Japan beginnen”, zegt Apple-topman Tim Cook.

Vroeger of later zal ieder land met vergrijzing te maken krijgen, zoals Japan, aldus de Apple-baas. Daarom dat hij denkt dat aangepaste gadgets voor senioren een lucratieve markt zullen zijn. Wereldwijd zal het aantal zestigplussers toenemen van 841 miljoen in 2013 tot twee miljard in 2050, verwacht de VN.

Singaporese bank mag filiaal in Birma openen

Een paar jaar geleden kon je nog niet eens pinnen in Birma. Nu opent de United Overseas Bank, een grote bank uit Singapore, een filiaal in hoofdstad Rangoon. Deze week kreeg UOB toestemming van de Birmese autoriteiten.

UOB wordt de vierde buitenlandse bank in Singapore, meldt de Straits Times. Na decennia van dictatuur en isolement opent Birma gestaag de deuren voor buitenlandse bedrijven en investeringen.

Voormalige vijand nu wel welkom in Vietnam

Interessant stuk in de Nikkei Asian Review over hoe voormalige vijanden Vietnam en de Verenigde Staten zaken doen. Het Amerikaanse Monsanto, dat tijdens de oorlog Agent Orange produceerde, kreeg vorige maand een contract om genetisch gemodificeerd mais te verkopen aan het Vietnamese ministerie van Landbouw, schrijft de Nikkei Asian Review.

Gezien die haast vijf miljoen doden door Agent Orange in Vietnam is een grotere ommekeer haast niet mogelijk. Het is slechts een van de voorbeelden van hoe Amerikaanse bedrijven worden binnengehaald in Vietnam, constateert de Japanse krant.

Het is deze week veertig jaar geleden dat de Vietnamoorlog ten einde kwam. Als Vietnam, de VS en andere landen rond de Stille Oceaan tot een akkoord weten te komen over vrijhandelsverdrag TPP worden de twee voormalige vijanden nog nauwere handelspartners.