Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Niet 6, maar 145 schrijvers zijn tegen toekenning prijs aan Charlie Hebdo

Het Franse satirische weekblad krijgt volgende week dinsdag een belangrijke Amerikaanse prijs voor de vrijheid van meningsuiting. Veel Engelstalige schrijvers zijn het daar niet mee eens en komen in protest.
Het Franse satirische weekblad krijgt volgende week dinsdag een belangrijke Amerikaanse prijs voor de vrijheid van meningsuiting. Veel Engelstalige schrijvers zijn het daar niet mee eens en komen in protest. EPA/IAN LANGSDON

Niet 6, maar 145 schrijvers zijn in protest gegaan tegen het besluit van het Amerikaanse PEN American Center om op 5 mei in Manhattan een belangrijke prijs voor de vrijheid van meningsuiting aan Charlie Hebdo te overhandigen.

In een brief geven schrijvers als Russel Shorto, Joyce Carol Oates en Teju Cole aan dat de toekenning van de Freedom of Expression Courage Award aan Charlie Hebdo de “vernedering en het lijden” vergroot van de “al gemarginaliseerde, vernederde en neergeslagen” Franse moslimpopulatie.

“Dit deel van de Franse bevolking is gevormd door de erfenis van het Franse koloniale verleden, en bezit een groot percentage vrome moslims. De tekeningen die Charlie Hebdo publiceert van de profeet Mohammed moeten gezien worden als een intentie om deze bevolkingsgroep nog meer te vernederen.”

Met de toekenning van de prijs aan Charlie Hebdo vergoeilijkt het PEN American Center volgens de auteurs de publicatie van offensief materiaal:

“materiaal dat het anti-islamitisch sentiment versterkt dat nu al hoogtij viert in de Westerse wereld.”

‘Culturele arrogantie’

Eerder deze week werd al bekend dat zes prominente Engelstalige schrijvers als Peter Carey en Rachel Kushner, die tijdens het gala in Manhattan op 5 mei als tafelhoofden zouden optreden, het oneens waren met de keuze van PEN American Center om hun jaarlijkse prijs aan het Franse satirische blad toe te kennen.

Carey vindt dat PEN voorbijgaat aan haar traditionele rol: het beschermen van vrijheid van meningsuiting tegen repressieve overheden en verwijt PEN bovendien ‘blind’ te zijn voor de ‘culturele arrogantie van de Franse natie’.

Kushner heeft aangegeven het niet eens te zijn met de ‘culturele intolerantie’ van het Franse satirische tijdschrift. Volgens Kushner promoot Charlie Hebdo een ‘geforceerde seculiere visie’.

Heldhaftig

De discussie over de toekenning van de Freedom of Expression Courage Award aan Charlie Hebdo werd eind maart aangezwengeld door schrijfster en PEN-lid Deborah Eisenberg. In een brief aan PEN erkende zij het ‘heldhaftige gedrag’ van de redactie van het satirische tijdschrift. Maar ze vroeg zich af waarom deze heldhaftigheid geprezen moet worden:

“Het is ook heldhaftig om een hallucinerende en bewapende soldaat te lokken, in hartje winter naakt rond te lopen, van een dak af te springen, uit een riool te drinken, of seks te hebben met een wild zwijn.”

Geen moslimbelediging

PEN weigert te onderkennen dat Charlie Hebdo ooit de intentie heeft gehad om moslims daadwerkelijk te beledigen. In een verklaring zegt PEN American president Andrew Solomon:

“[Charlie Hebdo] gaat krachtig in tegen het initiatief van een kleine minderheid om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen.”

Volgens Solomon hoeft niemand het eens te zijn met de tekeningen van het weekblad. Maar tegen hun principes, ondanks bedreiging uitkomen voor je mening, valt volgens de PEN-president niets in te brengen.