Kabinet langs Raad van State met omkering bewijslast bevingsschade

Stutwerk bij een woning in het Groningse Bedum.
Stutwerk bij een woning in het Groningse Bedum. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het kabinet heeft de Raad van State om advies gevraagd over een omgekeerde bewijslast bij aardbevingsschade. Dat kondigde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zojuist aan na de ministerraad.

De Tweede Kamer nam eerder deze week een amendement aan op de bestaande wetgeving over ‘mijnbouw’, zoals de winning van gas. In die wijziging staat dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet aantonen dat schade níet het gevolg is van aardbevingen. Nu is het aan de bewoners om aan te tonen dat de schade wél is veroorzaakt door de bevingen.

Het kabinet vindt echter dat de Raad van State zich hier ook nog over moet buigen, omdat er mogelijk “vergaande gevolgen” aan de omkering van de bewijslast kleven, zo lichtte premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie toe. Ook voor andere vormen van mijnbouw kan het besluit van de Kamer namelijk gevolgen hebben.

Wachten

Kamp liet tijdens het Kamerdebat doorschemeren tegenstander te zijn van het plan. Hij had liever gehad dat de Tweede Kamer had gewacht met het amendement, zodat het voorstel met een aantal andere voorstellen rond de gaswinning in Groningen zou worden behandeld. Naar verluidt wilde Kamp daarom ook wachten met het doorsturen van het amendement naar de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel dat de Tweede Kamer deze week aanpaste gaat nu wel gewoon naar de Eerste Kamer, die volgens Kamp haar voordeel kan doen met het advies van de Raad van State. Kamp verwacht niet dat de behandeling van deze wet vertraging gaat oplopen door het oordeel van het adviescollege.