Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Het mooie in elk dier

Buitenstaanders denken al snel dat gehandicapte dieren zielig zijn. Hun baasjes zien dat anders. „Dieren zijn wie ze zijn en denken niet: ik mis een poot.”

Hond Karma, 4 jaar, Twello
Hond Karma, 4 jaar, Twello

Hond Karma hinkt door een missende voorpoot, poes Loes sloft door een missende achterpoot, paard Inja ziet door haar blinde oog niet of rechts van haar een boom staat, grasparkiet Varro kan door zijn ontbrekende verendek niet vliegen en teckel Noddy en fret Champ lopen door hun blindheid letterlijk hun neus achterna.

Gehandicapte dieren: buitenstaanders hebben er nog wel eens een mening over, de eigenaren zien de handicap van hun dier niet meer en de dieren zelf, die zouden hun handicap zelf niet ervaren als een mankement.

Vicky Bartels (47) zag Loes als 8 maanden oud poesje in het asiel, met een bordje ‘is niet zielig’ erbij. „Ze kwam gewond in het asiel, de rechterachterpoot was niet te redden. Loes is onhandig. Mijn man en ik denken dat ze daardoor in de penarie geraakt is.”

„Inja Winona en ik zochten elkaar uit”, verklaart Annette Melzer (52), die een klik kreeg met de aan één oog blinde appaloosa merrie toen ze haar een tijdje mocht rijden. „Haar blindheid is ontstaan door een ongeluk. Het netvlies liet los, maar het oog bleef bewaard.”

Cathelijne Mulder (38) hoorde van een witte teckelpup die doof en blind was: Saartje. Toen bleek er een nog sterker gehandicapt broertje te zijn: Noddy. „Ik zag dat frummeltje en was verkocht. Hij is geen albino, maar wit door verkeerd fokken: tijger keer tijger. Hij had eigenlijk nooit geboren mogen worden.” Noddy heeft microftalmie, zijn blauwe ogen zijn onderontwikkeld en lijken rood door zijn hangende oogleden.

Champ, de blinde fret, heeft dezelfde oogafwijking. Natascha Schellekens (46) zag dat er 'spoed' achter zijn naam kwam op de herplaatsingslijst. „Hij zat onder de oormijt, was mager en zijn vacht zag er slecht uit.” Ook Varro, de kale grasparkiet, mocht bij Schellekens komen wonen. „Varro werd kaal van verdriet toen hij zijn pop, zijn vrouwtje, verloor. Tussen Varro en mijn parkiet Gijsje was het liefde op het eerste gezicht.”

De vierjarige Karma komt uit Roemenië. Hondenvangers probeerden een stalen lus om haar hoofd te doen, maar kregen de voorpoot en trokken die stuk. Karma ontsnapte en liep door met een rottende voorpoot. Wendy Zee (30), baasje van tien ongewilde honden, werd verliefd op haar. „Karma straalt iets uit, ondanks die poot.”

‘Kun je geen truitje voor hem breien’ vragen mensen aan Natascha Schellekens als ze Varro zien. Bij mooi weer neemt ze hem mee naar de tuin. „Hij zingt, fluit, roept en zit graag bij ons.”

Buitenstaanders denken al snel dat dieren zielig zijn. „Dieren zijn wie ze zijn en denken niet: ik mis een poot”, weet Vicky Bartels. Poes Loes loopt minder gestroomlijnd dan de meeste gehandicapte poezen en kreeg daarom een trapje bij de schutting. „We faciliteren haar in het klimmen en springen.”

Wendy Zee grijnst. „Karma zielig? Welnee. Als je tegen Karma ‘zit’ zegt, zegt ze ‘woef’, dat wil zeggen: ga zelf maar zitten. Ze zwemt, rent, speelt, vliegt. Machtig om te zien hoe ze een poot mist, maar in haar hoofd niet.”

De vrolijke Champ loopt Schellekens overal achterna. „Hij is nu vijf en heeft toch nog de tijd van zijn leven, dat is aandoenlijk. Als hij tegen een stoelpoot loopt, denkt hij: oh leuk, die wil spelen!”

Een blind paard kopen

Waarom koop je een blind paard, vroeg men aan Annette Melzer. „Dat heeft te maken met mijn levensbeschouwing, het is een schepsel, dat het verdient om niet alleen maar gezien te worden als een blind paard. Ik ga ervoor om te zien wat voor moois er in een mens of dier zit.”

Inja was als jong paard gevaarlijk. Als iets haar niet aanstond, steigerde ze en liet zich achterover vallen. Annette bouwde een band met het paard op. „Vanaf het moment dat ik stopte me zorgen te maken over haar blinde oog en haar behandelde als een normaal paard, groeide het wederzijds vertrouwen. Inja betekent: op deze rots kun je bouwen.”

Op Facebook zei 75 procent van de teckelliefhebbers, bij het zien van foto's van de dove en blinde teckelpups: in laten slapen. „Noddy betekent ‘hoop’. Het is een overlever, kijk hoe dapper en levenslustig hij is. Wandelen vindt hij het heerlijkste dat er is.”

Behendig stuurt Cathelijne Mulder hem daarbij langs lantaarnpalen. Zijn bijzondere witte kleur werkt als een magneet, mensen komen spontaan op hem af. „Als ze vernemen dat hij doof en blind is, zijn ze verbaasd dat hij zo vrolijk is. Het is triest dat Noddy op zo'n manier mooi moet zijn, maar ik ben stapelgek op hem. Kijk hem nu door de tuin banjeren. Kom eens hier, lekkere aap!”