Economie

Dit kost jij je baas

Foto Eline van Strien

36 euro en vijftig cent. Zoveel verschil zit er tussen de Europeanen die het meest en de Europeanen die het minst voor hun werknemers betalen. In Denemarken is een baas gemiddeld 40,3 euro per uur kwijt, in Bulgarije maar 3,80 euro. Eurostat, het Europees statistiekbureau, berekende hoe veel het gemiddeld kost iemand in de Europese Unie in dienst te nemen.

En daaruit blijkt: voor één Nederlander (gemiddeld 34 euro per uur) kan een bedrijf bijna negen Bulgaren inhuren, of zeven Roemenen, of vijf Litouwers.

Nu is er natuurlijk nog een verschil in kosten voor levensonderhoud per land - Denemarken is duurder dan Bulgarije, en daarom zal iemand inhuren ook duurder zijn. Dat is in deze cijfers niet meegenomen. Maar ze laten wel zien hoe groot de economische verschillen in Europa zijn.