Directeur Esther Voet van het CIDI stapt op vanwege verschil van inzicht

een solidariteitsmanifestatie voor Israël. De manifestatie is een initiatief van het CIDI.
een solidariteitsmanifestatie voor Israël. De manifestatie is een initiatief van het CIDI. Foto ANP / Evert Elzinga

Directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Esther Voet vertrekt 1 juni bij de organisatie. Dat meldt het CIDI vandaag.

Twitter avatar CIDI_nieuws CIDI Esther Voet vertrekt bij CIDI http://t.co/ENy5MqQ0ct

De reden van het vertrek van Voet is een “nieuwe strategische lijn” van het CIDI die “een ander directeursprofiel vereist”. De organisatie wil zich, volgens voorzitter van het CIDI Ronnie Eisenmann, meer focussen op de twee deelgebieden “Israël” en “antisemitisme”.

Eisenmann laat in een verklaring weten dat “het bestuur van het CIDI Esther Voet zeer erkentelijk is voor haar tomeloze inzet voor het CIDI de afgelopen jaren”.

Opvolging niet bekend

Voet was ruim twee jaar lang directeur van het CIDI. Daarvoor was ze adjunct-directeur. Voet gaat zich nu vestigen als zelfstandig publicist. Wie haar na 1 juni opvolgt, is nog niet bekend.

Bestrijden van antisemitisme

Het CIDI werd in 1974 opgericht en is de Joodse belangenbehartiger in Nederland. Ze houden zich bezig met het monitoren en bestrijden van antisemitisme. De begroting bedraagt circa 600.000 euro per jaar. Dat geld is afkomstig van anonieme donateurs. Ook krijgt de organisatie een deel van de restitutiegelden, die door Nederland zijn betaald als compensatie voor de geroofde Joodse tegoeden na de oorlog.

Lees ook in NRC Handelsblad: Echt een héle goede lobbyclub (€)